ХРУ: Изненадващо посещение на Путин при легендарна правозащитничка

Владимир Путин изненадващо посети Людмила Алексеева в дома й, за да я поздрави за 90-тия й рожден ден, съобщи Хюман Райтс Уоч. Алексеева е бивш съветски дисидент и един от основателите на Московския хелзинкски комитет, най-старата правозащитна организация в Русия. Тя я е ръководела в по-голямата част от пост-съветската ера и често е определяна за доайен на движението за човешки права в Русия.

За наблюдателите е трудно да критикуват руския президент, че е изказал поздравленията си на една жива легенда, която е направила толкова много, за да защити достойнството на мнозина в Русия. Путин й благодари, че е посветила живота си на хората. Все пак не е лесно да се възприеме, че Путин е казал това, след като е направил толкова много, за да отрови съществуването на същото това движение, което Алексеева е помогнала да се създаде и на което е посветила поне половината от живота си.

Въпросът, на какво се дължи това посещение, няма отговор. Нито дали е бил искрен. Вероятно не, защото ако е бил, щеше да спре кампанията на правителството срещу руското гражданско общество, която продължава вече пет години. Също така би отменил закона за чуждестранни агенти, който демонизира независимите адвокатски групи и усложнява финансирането им. Освен това би наредил на министерството на правосъдието и на кабинета на прокурора да спрат тормоза над правозащитни организации като Мемориал, която се бори да оцелее след купища дела и глоби. Също така би отменил прословутия закон „за нежелани организации”, който забранява чуждестранни и международни организации, които според правителството застрашават националната сигурност на Русия и конституционното управление, но засега е нарочил американски донори и борещи се за демокрация организации. Очаква се и, че би спрял със смазването на мирните протести и би показал уважение към свободата на словото.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.