ХРУ: Израелски политици подкрепят убиването на палестински заподозрени

Водещи израелски политици насърчават войниците и полицаите да убиват палестинци, заподозрени за нападения. Съветът им се отнася дори за случаи, в които използването на сила, водещо до причиняване на смърт, не е необходимо, се твърди в нов доклад на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ), цитиран от „Индипендънт“.

В доклада са събрани множество изказвания на висши членове на администрацията на Бенямин Нетаняху и полицейските сили на страната, в които се одобрява използването на смъртоносна сила срещу заподозрени, независимо дали някой непосредствено е в опасност.

Международното право в областта на човешките права ограничава използването на смъртоносна сило до ситуации, в които е необходимо да се защити животът, и в които липсват други, не толкова крайни, възможности.

„Не става дума само за потенциално освирепели войници, но и за висши израелски служители, които публично казват на силите за сигурност да стрелят до убиване в разрез със закона“, каза Сари Баши, израелски директор на застъпничеството в ХРУ. „Независимо от резултатите на процесите срещу индивидуални войници, израелското правителство трябва да отправи ясни директиви да се използва сила само в съответствие с международното право“, призова тя.

Организацията осъди изявленията, направени от министъра на отбраната Авигдор Либерман, който, в качеството си на член на опозицията, през 2015 г. написа във Фейсбук, че правителството трябва да одобри политика, че „нито един нападател, мъж или жена, не бива да се измъкне от никое нападение жив“. „За по-малко от минута и половина нападателят вече е бил убит“, заяви той, и добави: „Всеки, който наръгва евреи или наранява невинни хора, трябва да бъде убит.“

През октомври 2015 г., след като правозащитна група се обърна с писмо до министъра на правосъдието, изразявайки тревогата си по повод на политиците, които насърчават политиката да се стреля до смърт, от министерството отговориха, че на силите за сигурност е казано да убиват само в случай на непосредствена опасност за живота. ХРУ обаче твърдят, че високопоставени служители продължават да поддържат стрелянето до смърт.

Безазел Смотрих от партията „Еврейски дом“, която е част от коалицията на Нетаняху, заяви през февруари: „Нападател, който убие евреин, защото е евреин, независимо от възрастта си, не трябва да се измъкне жив. Точка.“ А Наава Бокер от партията на Нетаняху „Ликуд“ каза в интервю през април: „Един терорист трябва просто да бъде убит.“ Той цитира библейския пасаж, в който се твърди, че ако някой дойде да те убие, трябва да се изправиш и да го убиеш първи.

От октомври 2015 г. има поне 150 случая, в които силите за сигурност смъртоносно са простреляли палестински възрастни и деца, заподозрени в насилие срещу израелски граждани в Израел и Западния бряг. Междувременно, палестински нападатели са убили 33-ма израелци, включително случайни минувачи и представители на силите за сигурност, в Израел и Западния бряг.

Един израелски войник миналата година получи обвинение за застрелването на палестинец. Двадесетгодишния Елор Азария е обвинен, че е убил 21-годишния Абд ал-Фатах ал-Шариф, заподозрян в нападение, след като той вече е бил тежко ранен.

„Индипендънт“ се свърза с израелското правителство и полицейските служби на страната за коментар.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.