ХРУ: Калифорния отново преустанови смъртното наказание

Споделете статията:

 

С решение на губернатора Гавин Нюсъм на щата бе наложен мораториум върху екзекуциите в Калифорния, съобщават от  Хюман Райтс Уотч.

Калифорния се присъединява към Колорадо, Орегон и Пенсилвания и 20 други щата, където смъртното наказание вече е забранено.

Към днешна дата, около 740 затворници са осъдени на смърт в Калифорния. Това е два пъти повече отколкото във всяка друга държава.

„Губернаторът Нюсъм демонстрира голяма смелост в прекратяването на жестоката, скъпа и нечестна практика да се екзекутират затворници”, коментира Алисън Паркър, управляващ директор на ХРУ в САЩ, и добави: “Калифорнийците трябва да се гордеят, че техният щат е заел твърда позиция да сложи край на одобрените от  държавата убийства и да защитава човешките права на всички хора.”

В САЩ смъртното наказание често е белязано от произвол, расова дискриминация и грешки; 164 души, включително четирима от Калифорния, са помилвани от 1973 г. насам след като по-късно са били признати за невинни. Само миналия месец двама калифорнийски затворници, които са прекарали над 30 години в затвора  са били освободени, след като апелативните съдилища установяват значителни грешки в съдебните си процеси.

Изследвания през последните няколко десетилетия са открили устойчиви модели на расови различия в съдилищата, налагащи смъртното наказание, като цветнокожите е много по-вероятно да получават такива присъди, отколкото белите хора, особено ако жертвата на тяхното престъпление е бяла. Според доклад на NAACP-LDF, около 740 затворници, осъдени на смърт в Калифорния, 36% са цветнокожи, макар че цветнокожите съставляват по-малко от 7% от населението на щата.

Друго проучване от 2011 г. е установило, че смъртното наказание струва на данъкоплатците в Калифорния над 4 милиарда долара, след възстановяването му през 1978 година.

Екзекуциите в САЩ са намаляват през последните години. През 2018 г. са били 25, а през 2019 – 3,  в сравнение с 98 през 1999 г. Откакто смъртното наказание е възстановено в Калифорния в щата са екзекутирани 13 души, като последният случай е през 2006 г., когато съд констатира, че използването на смъртоносна инжекция от страна на държавата нарушава конституционната забрана за жестоко и необичайно наказание – позиция, изтъкната и от ХРУ. Гласоподавателите в Калифорния отхвърлиха предложенията за отмяна през 2012 и 2016 г. Мораториумът на Нюсъм ще попречи на щата да възобнови екзекуциите.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.