ХРУ: Като президент Макрон трябва да акцентира върху човешките права

Споделете статията:

Като президент Еманюел Макрон трябва да постави човешките права в сърцевината на вътрешната и външната си политика. Това се казва в изявление на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ), публикувано в деня на изборите за президент на Франция.

Според организацията управлението на Макрон трябва да се опита да разбере факторите, довели до силното представяне на крайнодесния Национален фронт на изборите, и да реагира по отношение на тях. От ХРУ подчертават, че Марин Льо Пен е постигнала най-добрия резултат за партията си досега, излизайки с предложения, основани на нетолерантност и ксенофобия.

„Много окуражителна новина за Франция и Европа е, че френските гласоподаватели отказаха платформа, която се заиграваше с ксенофобския популизъм“, каза Бенедикт Жанро, директор на ХРУ за Франция, и добави: „В същото време, безпрецедентният дял от гласовете за крайнодесните трябва да бъде аларма за Франция. Макрон, администрацията му и следващият френски парламент трябва да поразсъждават върху това, какво е подтикнало толково много хора да гласуват по такъв начин, и да се справят с тези опасения, защитавайки правата за всички.“

От ХРУ смятат, че още с встъпването си в длъжност новият френски президент ще бъде изправен пред огромни предизвикателства, свързани с човешките права, и че реакцията му на тях трябва да бъде негов приоритет. Сред предизвикателства, според правозащитниците, са осигуряването на зачитането на човешките права в контекста на борбата с тероризма, политиката в областта на убежището за хора, бягащи от война и преследвания, и борбата срещу етническата, расовата и религиозната дискриминация. Редица правозащитни организации акцентират, че върховенството на закона е поставено под заплаха в контекста на безкрайно удължаваното извънредно положение във Франция.

На европейско равнище, в контекста на Брезит и възхода на радикалния десен популизъм, Франция трябва, според ХРУ, да играе водеща роля за това, че основополагащите европейски ценности „уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство и върховенство на закона“ са приоритет на европейската политика. Според правозащитниците приоритет за новия френски президент трябва да бъдат и конфликтите в Сирия, Ирак, Йемен и Южен Судан, както и поставянето на приоритет на правозащитните теми в отношенията с Китай, Русия, Саудитска Арабия и Турция, а при участието във военни операции Франция да бъде гарант срещу произволната употреба на насилие.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.