Ключови права в опасност: номинацията на Брет Кавана за Върховния американски съд

Следващият върховен съдия на САЩ ще играе основна роля в съда. Той или тя ще замести съдия Антъни Кенеди, с повратна роля в ключови съдебни решения, засягащи основни права в много важни дела в последните три десетилетия, съобщава Хюман Райтс Уоч. Сред тях са петима на четирима в делото „Планирано родителство срещу Кейзи”. Кенеди е поддържал основни точки в делото „Рой срещу Уей”, признаващо конституционното право на аборт; в делото „Обергефел срещу Ходжис”, прекратяващо забраната за еднополови бракове в САЩ; делото „Роупър срещу Симънс”, според което екзекутирането на лица, извършили престъпленията си преди да навършват 18 години, е противоконституционно; както и делото „Бумедиен срещу Буш”, което дава възможност на задържаните в Гуантанамо да оспорят правната основа за вкарването им във федерален американски затвор.

Тези и други важни гаранции за правата се намират в крехък баланс сега, когато съдия Кенеди се пенсионира. Един новоконституиран съд ще реши дела, които засягат редица важни граждански и други човешки права, като това на живот; честен процес; защита от произволно и незаконно задържане; защита от дискриминация; свобода на словото; неприкосновеност; здравеопазване; и правото на жените за репродуктивна свобода.

Съдия Брет Кавана от Американския апелационен съд, кандидатурата на Тръмп за заместник на съдия Кенеди, има досие, което предизвиква сериозни притеснения, че той ще интерпретира американската конституция по начин, който ще застраши федералните гаранции на някои или на всички тези права. Оповестените му позиции по време на 12-те години във Вашингтонския щатски съд, речи и писания по време на кариерата му, показват, че ако се потвърдят, той може да подкрепи и:

  • Следващи рестрикции на правото на аборт и достъп до репродуктивни здравни услуги
  • Връщане на закони и регулаторни действия за защита на околната среда и човешкото здраве;
  • Ограничаването на правото на честен процес на криминални обвиняеми и арестуваните от американски власти по други причини, особено в контекста на националната сигурност;
  • Нови рестрикции на правото на лечение на жертви на правителствени злоупотреби;
  • Ограничения за прилагането на трудовите закони при работниците без документи
  • Широки изпълнителни правомощия за прилагането на масовото наблюдение;
  • Ограничения на търсенето на отговорност на полицейски злоупотреби със засилването на полицейския имунитет;
  • По-малко ограничения върху налагането на смъртно наказание;
  • Ограничения на законите, които защитават срещу дискриминация въз основа на сексуална ориентация.

Позициите на Кавана досега показват, че той може също да не успее да защити интернет неутралността, политика, която промотира свободата на словото в Интернет, както и че може да откаже да приеме допитването до международното хуманитарно законодателство, когато се интерпретира определен американски закон.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.