ХРУ:Миналата седмица още един човек умря в разрастващата се и оскърбителна по отношение на задържаните американска система за затваряне на мигранти

Имиграционната и митническа служби на САЩ заявиха, че Ефраин Де Ла Роса, на 40 год. е „бил открит нереагиращ в килията си“ миналия вторник след  очевидно „самообесване“. Това съобщава в специално комюнике Хюман райтс уоч. От организацията поясняват, че г-н Де Ла Роса  е от Мексико и е третото лице, което умира в центъра за задържане на мигранти в Лумпкин, щата Джорджия за по-малко от година. Той беше осмият човек, умрял в системата за задържане на мигранти в САЩ през тази данъчна година, която почва на 1 октомври 2017 г. и свършва на 1 октомври 2018 г. Само през данъчната 2009 г. е имало повече смъртни случаи на задържани мигранти.

Все още не знаем какви точно са били обстоятелствата  около смъртта на г-н Де Ла Роса. За нещастие, това което знаем, е че огромна част от всички смъртни случаи в центровете за задържане на мигранти са свързани със застрашаващо  неадекватната медицинска помощ на тези места.

Независимият  медицински анализ, извършен от организацията Хюман райтс уоч във връзка с 15 от последните случаи на смърт в имиграционните центрове, свидетелства за това, че в осем смъртта е била причинена от липсата на медицинска помощ. При разследването на 52 смъртни случаи, които са настъпили в центровете за задържане на мигранти, за които ние от 2010 г. провеждаме независим медицински анализ, установихме, че  23 от тези смъртни случаи се отнасят към категорията „смърт поради неадекватна или липсваща медицинска помощ“.

Хората умират в тези центрове за задържане  поради много големи закъснения при осигуряване на достъп до медицинска помощ, включително липса дори на медицински сестри. Тези сестри работят в центровете след работното си време в основното място за работа. Ние също така сме проследили тревожната поредица от самоубийства, свързани с изолирането на хора с психосоциални проблеми. Самото изолиране на такива хора е една брутално нарушаваща правата на човека практика.

През май т.г. Жан Карло Хименес Йозеф, на 27 години, който е прекарал по-голямата част от живота си в САЩ, се самоубива в един такъв център. Той страдаше от шизофрения и това беше известно на ръководителите на центъра за задържане. Но въпреки това той беше вкаран за 20 дни в карцера. Той се самоуби след като прекара на това място 19 дни в пълна изолация. Поделението на ФБР в щата Джорджия разследва случая и намери, че човекът „ нееднократно е правил суицидни опити, но никога не е получавал адекватна психиатрична помощ“, от която се е нуждаел. Той е бил поместен в килия, в която е имало вграден в тавана душ, който е бил използван от самоубиеца, за да си направи самоделна бесилка.

Центровете за задържане на мигранти могат да са смъртоносни. Конгресът на САЩ следва да престане да ги финансира, защото в тях се задържат прекалено много силно уязвими хора, завършват от Хюман райтс уоч.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.