ХРУ: Насилието и заплахите срещу журналисти в Афганистан се увеличават

Насилието и заплахите срещу афганистанските журналисти от страна на правителството и силите за сигурност се увеличават. Това оповести правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ) вчера. Според ХРУ подобни атаки излагат на риск постигнатото от свободата на медиите в Афганистан от 2001 г. насам.

От организацията представиха доклад, озаглавен „Спри да докладваш или ще убием семейството ти: заплахи срещу свободата на медиите в Афганистан”. В него са документирани случаи на тормоз, сплашване и атаки срещу журналисти. Тези случаи свидетелстват за неспособността на афганистанското правителство да разследва и осъжда отговорните за подобни деяния, твърдят от ХРУ.

Според представителите на правозащитната организация провалът в защитата на свободата на журналистите е предоставил повече възможности за ограничаването и. Поради това става все по-рисковано да се отправят критики срещу правителството, силите за сигурност и други влиятелни кръгове в афганистанското общество. Талибанското въстание значително е допринесло за страха от атакуване на журналисти, които публикуват неблагоприятни факти, твърдят от ХРУ. Правителството, от своя страна, трябва да действа решително, за да спре насилието и сплашването. Освен това, самите талибани трябва да прекратят атаките си срещу гражданските организации, включително медиите, призовават от организацията.

„Афганистанските представители на властта, военни водачи и въстаници са заплашвали, нападали и убивали десетки журналисти от 2002 г. насам без никакъв страх от наказание”, каза Фелим Кине, заместник директор за Азия в ХРУ. „Призоваваме президента Ашраф Гани да изпълни обещанията от кампанията си да защитава свободата, като изправя пред съд всеки, който застрашава членове на пресата”, допълни той.

Нарастващото сплашване и насилие от представители на правителството и различни организации и групи, съчетани с липса на защита и отслабваща международна подкрепа, трайно застрашават свободата на медиите в Афганистан, алармират от ХРУ. По данни на организацията през 2014 г. насилието срещу журналисти в Афганистан е достигнало най-големия си размер досега, като атаките срещу тях са се увеличили с 64% спрямо 2013 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.