ХРУ: Нестихващи атаки срещу транссескуални хора в пакистанска провинция

На 4 май неизвестни лица са застреляли Муни, една транссексуална жена и това е станало в областта Мансехра, провинция Хайбер Пахтунхва в Пакистан, съобщава Хюман райтс уоч в комюнике, публикувано на 7 май. Нейното „престъпление“ се е състояло в това, че не е могла да предостави в дребни монети сумата от 1000 рупии (около 9 долара), за да могат тези дребни пари да бъдат пръснати над транссексуални жени, поканени да танцуват  на сватба. Безсмисленото нападение  е свидетелство  за това колко евтин е животът на тези жени, а освен това  то е последната от няколко последователни атаки срещу транссексуални жени в тази област на Пакистан. Според местни активисти, това е петдесет и седмото по ред убийство на трансполов човек в тази пакистанска провинция от 2015 г насам и е четвърто за настоящата година.

Властите в тази провинция не само не съумяват да опазят живота на транссполовите  хора, но те също така нямат никакви успехи в намирането на извършителите на тези престъпления и привличането им към отговорност, коментира Хюман райтс уоч. Освен това персоналът на лечебните заведения в провинцията, както и полицията,  не дават помощ на жертвите и не упражняват функциите си поради това, че са подвластни на широко разпространени предразсъдъци  към транссексуалните хора.  Например през август 2016 г. , след като неизвестни нападатели прострелват три пъти в коремната област  една транссексуална жена, защото тя се е съпротивлявала на опитите да бъде изнасилена  и отвлечена, областната болница отказва да я приеме, заявявайки, че има отделения само за мъже или за жени и тя умира, докато чака за нея да се освободи „подходящо място“. Според свидетелствата на групи, защитаващи правата на транссексуалните хора,  когато полицията отправи в някой участък  транссексуална жена, това е свързано с жестоки подигравки, с насилственото ѝ събличане, често пъти със заповед да танцува и с обливане със студена вода, ако някоя от тях откаже да я изпълни. Ако се оплачат, тези жени са подлагани на още по-силни издевателства.

Пакистанските закони включват и норми, които защитават правата на транссексуалните хора. През 2009 г Върховният съд на тази страна, подобно на други съдилища в Югоизточна Азия постанови, че щатите  (провинциите) са длъжни да спазват правата на тези хора. Решението на съда също така предвижда мерки за засилване на отговорността на полицията в случаи, в които транссексуални хора са замесени и за това да се спазват правата им. Парламентът на щата Хайбер Пахтунхва също е приел решение да спазва правата на тези маргинализирани хора и по-специално да се гарантират избирателните им права.

Правителството на този щат (провинция) трябва да проведе независимо и безпристрастно разследване на случаите на нападения и убийства на транссполови хора и да накаже извършителите съгласно закона, призовава Хюман райтс уоч. Той също така трябва да вземе мерки за прекратяване на полицейския надзор върху тях,  както и да сложи край на многобройните заплахи срещу тези хора, отправяне от местните власти в щата, казва в заключение правозащитната организация.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.