ХРУ: Полицейски арести над транссексуални жени в Индонезия

В събота индонезийската полиция и правото на Шериата (ислямското право) са нападнали съвместно пет фризьорски салона , притежавани от транссексуални жени в провинция Ачех.  Дванайсетте арестувани  жени,са били принудени да свалят ризите си и да подстрижат косите си публично. Към момента все още се намират в ареста, съобщават от Human Rights Watch

Според изданието, веднага след нападенията, началникът на полицията в Северен Ачех Унтунг Сангаджи се е обърнал към насъбралата се тълпа с думите: „Нашите ulama [мюсюлмански учени] не са съгласни с това заболяване (хомосексуализма)”.

В телефонен запис, пибликуван в Youtube  Сангаджи е казал, че ще предприеме действия не само срещу транс-жените, но и спрямо  всички посетители на техните салони.  Шарийската полиция в Ачех има добре документирана история на нападения и арести спрямо ЛГБТИ хора.

Това е пореден случай, в който индонезийската полиция открито сътрудничи с ислямистите, за да преследва ЛГБТИ пространствата и хората. Нападения се разпростират от частните домове на гей хора до гей клубове. Миналата година над 300 LGBT души са били заловени по време на  полицейски хайки в Индонезия.

Ачех е единствената от 34-те Индонезийски провинции, където законно могат да приемат подзаконови актове, произхождащи от Шериата. През 2014 г. Парламентът на Ачех одобри ислямския наказателен кодекс, който санкционира престъпления, които не се водят престъпления някъде другаде в Индонезия. Секст по взаимно съгласие между  хора от един и същи пол например се наказва в Ачех с до 100 камшика.

Анти-гей политиките на Ачех  провокираха  международно недоволство. Още през 2016 г. експертите на ООН изразиха безпокойство пред правителството на Индонезия относно злоупотребата с налагане на Шариата срещу ЛГБТИ хората в Ачех.

В момента индонезийският парламент обсъжда нов наказателен кодекс, в който да се криминализират сексуалните връзки между двама неженени, което на практика ще криминализира всички отношения между хора от един и същи пол.

Полиция в Ачех трябва незабавно и без последствия да освободи 12-те задържани жени и националната полицейска комисия на Индонезия да започне разследване на инцидента, включително ролята на Сангаджи, призовават от изданието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.