ХРУ призовава Етиопия да проучи твърденията за мъчения в затворите в страната

Затворници в Източния Сомалия в Етиопия са били произволно задържани и измъчвани от години, съобщиха от Нигерийската медия Business day, позовавайки се на последните разкрития на „Хюман райтс уоч“ по темата.

Твърденията за злоупотреби са свързани най-вече със затвора, известен под името Огаден, където са задържани хиляди затворници, обвинени главно за връзки със забранена сепаратистка група. ХРУ призовава новия премиер на Африканския рог [1] Абу Ахмед да предприеме по-задълбочено разследване.

Абу, който дойде на власт през април, предприе широки промени, стремейки се да потуши политическите разногласия и да запази ръста на Етиопия като най-бързо развиващата се икономика на континента. Хиляди задържани са били освободени през 2018 г. През юни той заяви в пред парламента, че използването на изтезания от страна на държавата е противоконституционно и, че са допуснати грешки, откакто управляващата коалиция е поела властта през 1991 г.

„Нашата конституция не позволява това, но ние сме измъчвали, причинявали сме телесни повреди и дори сме поставяли затворници в тъмни затворнически клетки“, каза той. „Това са извършени от нас терористични актове и използването на сила, само за да запазим властта си, също е терористичен акт само по себе си“.

В новият доклад на ХРУ, се съдържат интервюта със 70 бивши затворници, проведени между 2011 и 2018 г.

Етиопия, най-населената държава в Африка след Нигерия, е федерална държава, създадена да даде автономия на етническите групи в нея. Регионалният говорител Идрис Исмаел Абди и министърът на информацията на федералното правителство Ахмед Шиде не отговориха незабавно на две покани и две текстови съобщения, за да коментират твърденията на Хюман Райтс Уоч.

Fana Broadcasting Corporation – медия, контролирана от управляващата партия, съобщи в сряда, че ръководителите на неуточнени центрове за задържане са били уволнени поради нарушаване правата на затворниците. В коментар министърът на правосъдието Берхану Цгегай е заявил, че „Ще бъдат проведени разследвания на злоупотребите, а отговорните лица ще бъдат изправени пред съда“.

Изчислено е, че Сомалийският регион на Етиопия, който граничи със Сомалия, разполага с 2,26 трилиона кубически метра запаси от природен газ, които властите планират да изпомпват и изнасят. Повечето затворници в затвора Огаден са задържани по обвинение за връзки със  забранения Фронт за национално освобождение на Огаден, но голяма част от тях никога не са изправяни пред съд, поясняват от ХРУ.

 

[1] Сомалийският полуостров в Източна Африка, известен в политическата география и като Африканския рог, заема най-източната част на континента и политически обхваща Сомалия, част от Етиопия и съседните държави Джибути (бивша Френска Сомалия) и Еритрея (до неотдавна част от Етиопия).

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.