ХРУ: Реч на омразата спрямо шиити в Саудитска Арабия

Саудитски държавни духовници и институции подклаждат омраза и дискриминация срещу религиозните малцинства, включително и мюсюлманското малцинство от шиити в страната, съобщи Хюман Райтс Уоч  в съобщение, публикувано днес

Докладът на организацията „Те не са наши братя“: „Реч на омразата от саудитски служители“, документира, че Саудитска Арабия е позволила религиозни учени и духовници, назначени от правителството, да демонизират религиозни малцинства в официални документи , които оказват влияние върху вземането на правителствени решения. През последните години правителствените духовници използват интернет и социалните медии, за да подклаждат омраза срещу шиитските мюсюлмани и други, които не отговарят на техните възгледи.

Според Сара Лиа Уитсън, директор на Близкия изток в ХРУ: „Речта на омразата удължава систематичната дискриминация срещу малцинството шиити и в най-лошия случай може да бъде използвана от насилствени групи, които да ги атакуват“.

Държавните духовници, всичко до един от които са сунити, често говорят за шиитите  като за „рафида” или „сурофаиди „ (отхвърлители) и заклеймяват техните вярвания и практики.  Те също така осъждат бракове между сунити и шиити. През 2014 г. съд в Саудитска Арабия осъди сунитски човек, за това, че „седи с шиит“. Също така един от членовете на Съвета на висшите религиозни власти в Саудитска Арабия отговори на публична среща на въпрос за шиитските мюсюлмани, като заяви, че „те не са наши братя, а са братя на Сатана …“.

Такива изказвания могат да имат фатални последици, когато въоръжени групи като ислямската държава, известна още като ISIS или Ал Кайда, ги използват, за да оправдаят нападения спрямо шиитски цивилни. От средата на 2015 г. Ал Кайда е атакувала шест шиитски джамии и религиозни сгради в източната провинция на Саудитска Арабия и в Найран, при което са загинали 40 души.

Учебната програма” al-tawhid” (монотеизъм), по която се преподава в началното, средното и средното образование, използва забулен език, за да заклейми шиитските религиозни практики като „shirk“ или „ghulah“ (преувеличение). В учебници се посочва, че шиитските религиозни практики са основание за отстраняване от исляма и изпращането  на практикуващите ги в „ада за вечността”

Комисията за международни религиозни свободи (USCIRF) на САЩ многократно е определяла Саудитска Арабия като страна със „специално безпокойство“ – най-сериозната класификация спрямо нарушаването на  религиозната свобода, което държавите практикуват.  Американското правителство трябва да работи със саудитските власти, за да сложи край на подбуждането към омраза или дискриминация срещу шиитските и суфийските граждани, както и да настоява за отстраняване на всички критики и заклеймяване на религиозните практики на шиити и сунити от учебната програма.

Международният закон за правата на човека изисква правителствата да забранят „Подстрекаването на  национална, расова или религиозна омраза, която представлява подбуждане към дискриминация, враждебност или насилие“. Прилагането на тази забрана е неравномерно и понякога се използва като претекст за ограничаване свободата на целеви малцинствени групи. Всички стъпки за противопоставяне на омразата трябва да се извършват в рамките на общите гаранции за свобода на изразяване, апелират от организацията.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.