ХРУ: Религиозен съвет в Иран грубо нарушава правата на религиозните малцинства

Макар че правителството на Иран настоятелно твърди в изявление пред Общото събрание на ООН в сряда, че защитава правата на религиозните малцинства в страната си, двама висши ирански държавни служители се появиха в края на седмицата по държавната телевизия на Иран с цел да защитят решението на един съд в страната да отстрани от длъжност един член на общинския съвет на град Язд поради религиозната му принадлежност. Той принадлежи към религиозното малцинство на зороастрийците, съобщава правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ).

По-нататък в становището на ХРУ се казва, че жителите на Язд, град в централен Иран, преизбраха зороастриеца Сепанта Никнам за член на общинския съвет на града през май. Това се случи въпреки опита на Съвета на стражите на ислямската революция, който е много влиятелен в страната, да попречи на немюсюлмани да се кандидатират за членове на градския и на окръжния съвет в този район, който е населен предимно с мюсюлмани. Мнението на Съвета беше, че Никнам трябва да бъде отстранен, се казва в съобщението на ХРУ.

Но само парламентът на Иран, а не Съветът на стражите има законовото право да отстранява кандидати за изборни длъжности, се казва в съобщението на ХРУ. Иранският парламент твърди, че законите на страната позволяват на кандидати, принадлежащи  на признати религиозни малцинства да се кандидатират на избори. Това е така, защото парламентът твърди, че „вярва  и демонстрира ангажимента си към защитата на религиозните вярвания и практики на малцинствата“.

Само няколко религиозни малцинства, включително зороастрийците, са признати от Конституцията на страната. Но макар и официално признати, те от много години са подложени на систематична дискриминация от властите. Но съветът на стражите на иранската революция е доминиран от хардлайнери систематично се стреми да ограничи  правата на религиозните малцинства, макар те да са гарантирани от конституцията на страната.

Никнам бе отстранен, се казва в съобщението на ХРУ, с решение на административния съд на 8 октомври и на негово място бе поставен кандидат, който се състезаваше с него на изборите, но ги загуби. Той е написал, твърди, ХРУ, редица жалби, които са станали повод за делото и за отстраняването на зороастриеца. Всичко това става в ситуация, при която председателят на парламента нарича това отстраняване незаконно. В този дух има изявления и от вътрешния министър, пряко подчинен на президента Рухани.

ХРУ призовава иранските власти да възстановят законността, да отменят решението на съда, въпреки подкрепата, която му дава Съветът на стражите на иранската революция и казва накрая, че този случай е изпитание за това дали в Иран продължава да има религиозна диктатура, или светската демокрация ще вземе връх.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.