ХРУ: Събирането на гласови биометрични данни в Китай нарушава поверителността на гражданите

Китайското правителство събира „гласови модели“ на физически лица, за да създаде национална биометрична база данни, съобщават от Хюман Райтс Уоч.

Според изданието китайските власти си сътрудничат с iFlytek, китайска компания, която произвежда 80% от цялата технология за разпознаване на реч в страната, да разработи пилотна система за наблюдение, която автоматично може да идентифицира определени гласове в телефонните разговори. От  ХРУ са  изпратили запитване към  на iFlytek с въпрос дали имат някакви политики относно  правата на човека , но компанията не е отговорила.

„Китайското правителство събира гласовите модели на десетки хиляди хора с малко прозрачност по отношение на програмата или законите, регулиращи кой може да бъде записван или как тази информация ще бъде използвана“, на мнение е  Софи Ричардсън, директор на ХРУ за Китай

Китайското правителство е увеличило използването на биометрични технологии през последните години – включително изграждането на широкомащабни биометрични бази данни – за засилване на съществуващите усилия за масов надзор и за социален контрол. В сравнение с други биометрични бази данни, управлявани от полицията, базата данни за гласовите модели изглежда е по-малко установена, с по-малко проби в нея. До 2015 г. полицията е събрала 70 000 вида модели в провинция Анхуей. За сравнение, националните полицейски бази данни имат над един милиард лица и 40 милиона души ДНК проби.

Събирането на гласови биометрични данни е част от стремежа на китайското правителство да формира „многомодален“ биометричен портрет на  гражданите. Тези гласови биометрични данни са свързани с идентификационния номер на лицето, което от своя страна може да бъде свързан с друга биометрична и лична информация на човек, включително етническата принадлежност, домашния адрес и друга лична информация.

Никакви политически документи на държавни служители не се опитват да оправдаят създаването или използването на такива бази данни с гласови модели, а академичните статии от учени, които ги разработват, заявяват, че целта им е да помогнат за идентифицирането на оратора в гласовите материали, събрани по време на престъпление. Програма за изкуствен интелект, известна като система за автоматично разпознаване на високоговорители (ASR), се използва за ускоряване на процеса на съвпадение.

Докладите на правителството в медиите твърдят, че съдебната практика за автоматично разпознаване на говорещи е била използвана, за да разреши случаи на телекомуникационна измама, трафик на наркотици, отвличане и изнудване. Съгласно същите доклади, тя ще се прилага и за целите на борбата с тероризма и „поддържането на стабилността“ – термини, които властите понякога използват, за да оправдаят премахването на мирното несъгласие. По този начин, обикновените граждани могат да бъдат хванати за критики към правителството, както и за мобилизиране и организиране на социални промени.

На 14 юни 2014 г. Държавният съвет на Китай публикува зловещ  документ, озаглавен „Планиране на схемата за изграждане на система за социални кредити“. Това е програма,ь която вече се развива в Китай, където правителството разработва Системата за социални кредити (SCS), за да оцени надеждността на своите 1,3 милиарда граждани. Китайското правителство поставя системата като желателен начин за измерване и увеличаване на „доверието“ в цялата страна и за изграждане на култура на „искреност“. Политиката гласи: „Тя ще създаде среда на общественото мнение, в която запазването на доверието ще бъде славно. Ще засили искреността в правителствените дела, търговската искреност, социалната искреност и изграждането на съдебна правдоподобност“.

Засега участието в резултатите на Китайски гражданин е доброволно. Но до 2020 г. то ще бъде задължително. Поведението на всеки гражданин и юридическо лице (което включва всяка компания или друго предприятие) в Китай ще бъде класирано и оценявано.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.