ХРУ: Съблюдавайте правата в отговор на епидемията от Ебола в Конго

Споделете статията:

 

Правителството на Демократична република Конго трябва да осигури защита на човешките права в осъществяването на контрола над епидемията от Ебола, съобщи Хюман Райтс Уоч в отговор на въпросите свързани с овладяването на болестта, чието поредно разразяване бе обявено на 08.05. от здравния министър на Конго.

Правителството и международните му партньори трябва да вземат ефективни мерки, за да ограничат разпространението на вируса, да защитят хората в голям риск от заразяване и да осигурят лечение за вече засегнатите.

„Защитата на човешките права е ключова за справянето с епидемията”, каза Дидерик Ломан, здравен и правен директор в ХРУ. „Ограниченията на свободата на придвижване и други основни права трябва да бъдат законни, необходими и пропорционални.”

Правителството на Конго трябва да постанови ясната употреба на карантини, на първо място да защити здравните работници и жените, да осигури ефективно наблюдение и мониторинг, препоръчва ХРУ.

Според международното хуманитарно законодателство карантините трябва да бъдат налагани само в съзвучие със закона, трябва да е сигурно, че са поставени, за да се ограничи разпространението на вируса и да бъдат възможно най-щадящи хората, на които са наложени. ХРУ отбеляза, че карантините наложени по време на епидемията в Западна Африка от 2014-2016, не винаги са спазвали тези стандарти, тъй като често не са били основани на научни доказателства, а налагани по собствено усмотрение и в твърде широк мащаб.

Отговорът от страна на правителството и международните му партньори трябва да е основан на социалната мобилизация съсредоточена върху увеличаването на познанията за Ебола и доброволно ограничаване на движението, съчетано със социална подкрепа за заразените, допълва ХРУ.

Здравните работници в Конго са в най-голям риск от зараза с вируса, тъй като здравната система на страната е с намалени ресурси и нейните служители често са зле платени или въобще не им се плаща. По време на по-ранната епидемия в Западна Африка множество здравни работници загинаха от болестта, в опита си да я удържат.

Страхът от Ебола доведе и до множество нападения срещу здравни работници в Западна Африка. Правителството и международните му партньори трябва да се погрижат местните здравни служители да бъдат адекватно оборудвани и защитени срещу вируса, както и от евентуални физически атаки. Поради традиционната си роля на грижещи се за болни и акуширането на родилки, жените също са в голям риск от зараза от Ебола в Конго, както се случи в Западна Африка. Трябва да бъдат взети определени мерки, за да бъдат те по-сигурно защитени.

Международните партньори трябва да осъществят мониторинг на отговора на болестта. В последните години правителството на Конго брутално репресира несъгласните с него и погазва основни граждански и политически права. Силите за сигурност са убили повече от 300 души по време на предимно мирни протести от 2015 г. насам, както и са арестували стотици други, докато правителството от своя страна смазва и преустановява дейността на медии и неправителствени организации.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.