ХРУ: София Прайд трябва да представи толерантна към различията България

„София Прайд”, който ще се проведе на 10-ти юни в София, столицата на България, е възможност за страната да демонстрира толерантност към различията. Властимащите могат да започнат като  обещаят да защитят участниците от организация, която приканва контра-демонстрантите  да „изчистят София от боклука” по време на събитието през уикенда, е  мнението на правозащитната организация „Хюман райтс уоч”.

Организацията „Национална съпротива“ обещава да защити България от „чуждестранни идеологии“ като „морален разпад, силно пропагандирана содомия и паразитизъм на малцинствата“, организира кампания под надслов „Да изчистим София от боклука”, на същото място, където „София Прайд” възнамерява да се събере в събота. Във видео съобщение, популяризиращо събитието, лидерът на националната съпротива Благовест Асенов призовава хората да донесат „метли и лопати с дървени дръжки“, за да „изчистят София от боклука“. В анти-бежанска демонстрация в София на 1 май. Асенов описва имигрантите като „социални паразити“

Почти всяка година прайдът е съпътстван от шествия на негови противници. Не са редки и случаите на насилие срещу участниците.  През 2011-та година контрапротестиращите атакуват и раняват 5 протестиращи. През 2012 г. часове след шествието, един от участниците е нападнат  в района на метростанция „Опълченска“. 25-годишното  момче е било повалено и бито с ритници от трима, които са си тръгнали спокойно от мястото на произшествието. Момчето е било с тежка форма на диабет с прикрепена медицинска помпа на корема, което не е спряло нападателите.

През 2012 г. Отец Евгени Янакиев от Българската православна  църква призова гражданите да „хвърлят камъни по участниците” , докато Светият синод, най-висшият орган в църквата, отново потвърди своята опозиция на „неморални прояви“ като ЛГБТИ парад. През следващите години националистическите политически партии и църковни лидери агитираха против „София Прайд”, но организаторите не са преустановили провеждането му, припомнят от ХРУ.

Тази година кметът на София Йорданка Фандъкова трябва публично да потвърди ангажимента на властите да защитят участниците на събитието в събота. Тя може да направи това като се позове на Закона за защита от дискриминация от 2004 г., който забранява всяка пряка или непряка дискриминация на много основания – включително сексуална ориентация.  Също така би могла да посочи задълженията на България в областта на правата на човека като страна по Европейската конвенция за правата на човека или членството й в Европейския съюз , както и Хартата на основните права на ЕС, която забранява дискриминацията и защитава правото на събрания, апелират от изданието.

Десетото юбилейно издание на „София Прайд“ ще се проведе на 10 юни от 18 ч., в района на Паметника на съветската армия.

След целите на „София Прайд“ са: Признаване на престъпленията от омраза на основата на сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс чрез въвеждането на специални състави за тях. Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половата самоидентификация и сексуалната ориентация на партньорите и др.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.