ХРУ: Световното футболно първенство, за разлика от Олимпиадата в Сочи, не подобри ситуацията с човешките права в Русия

 

Тези дни Хюман райтс уоч публикува специално изявление, посветено на наскоро завършилия Световен шампионат по футбол в Русия и състоянието на човешките права в тази страна. По-долу можете да прочетете пълния текст на това изявление:

„На всичко му идва краят – и Световното футболно първенство в Русия завърши. Москва цял месец буквално живееше само с  и „дишаше“ футбол, а днес в града цари непривична тишина, още повече че веднага след свършека на шампионата (неделя, 15 юли) цялото внимание на публиката се фокусира върху срещата  между Тръмп и Путин в Хелзинки в понеделник, 16 юли.

Световният шампионат по футбол дари Русия с футболни мачове, които спираха дъха, с високи оценки за организаторските способности на страната домакин, и като следствие от всичко това – с престиж. Но след първенството останаха и разочарования, и пропуснати възможности.

В навечерието на зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. в Русия освободиха няколко известни политически затворници и сега руското гражданско общество също се надяваше на нещо подобно. Но за съжаление надеждите не се оправдаха. Кримският кинорежисьор Олег Сенцов, осъден на 20 години затвор по изцяло изфабрикувано дело за тероризъм, вече повече от два месеца продължава гладната си стачка. Ръководителят на представителството на правозащитната организация „Мемориал“ в столицата на Чечeния Грозни, Оюб Титиев, е подсъдим там по фалшифицирано дело за съхранение на наркотици.

Докато Титиев седи в ареста, главата на режима в Чечения Рамзан Кадиров не изпускаше всяка възможност да се фотографира  с отбора на Египет, който избра Грозни за своя тренировъчна база по време на шампионата. Оюб за неговата правозащитна работа, а него го преследват точно за нея, е заплашен от десет години лишаване от свобода. Пуснаха ли в ход функционерите на ФИФА всичките си възможности, за да повлияят на Русия в това дело? Не знаем, а те не дават ясен отговор.

Друг деец на „Мемориал“, историкът Юрий Дмитриев, който само преди два месеца беше оправдан по измислено дело за детска порнография, точно по време на световното първенство беше отново вкаран в ареста. Налага се едно единствено обяснение: в ход е акция за сплашване и разгром на водещата руска правозащитна организация „Мемориал“.

По време на финалния мач четирите активистки на Pussy Riot устроиха политически пърформанс. Те изскочиха право на игралното поле, а след това ги арестуваха. Офицерът от полицията, който ги разпитваше още на територията на стадиона, крещеше, ругаеше и гръмогласно съжаляваше, че „сега не е 1937 г.“

Общото положение е безрадостно и след шампионата мнозина очакват единствено и само влошаване на кризата с правата на човека в Русия.

И все пак, ако говорим за това, което донесе Световното футболно първенство на руското общество, не трябва да пропускаме един важен момент: след многогодишно нарастване на изолацията на Русия, повече от 800 хиляди чужденци от цял свят „наводниха“ страната и цял месец руснаците се вълнуваха, тревожеха или се възторгваха заедно с тези чуждестранни гости.  И е възможно на този фон хората да осъзнаят, че страната им не е обсадена крепост във враждебно обкръжение и че изолационистката политика на властта и потъпкването от нейна страна на правата и свободите на хората не са необходими на обикновените граждани и по принцип са вредни за Русия.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.