ХРУ: Турция обмисля кастрация за сексуалните насилници

Турският парламент отново отвори вратата на идеята за налагане на химическа кастрация на осъдените за сексуални престъпления срещу деца, съобщават от Human rights watch.

Това не е първият път, когато подобно предложение се обсъжда. През юли 2016 г. турското правителство одобри такъв тип регулация. Върховният административен съд на страната, както и Държавният съвет, обаче го отхвърлиха на основание, че неговата „дефиниция и обхват са неясни“.  Предложението от 2016 г. не изисква съгласието на осъдения нарушител за да бъде извършена химическа кастрация, достатъчна е само съдебна заповед, припомнят от изданието.

Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл заяви пред репортери на 21 февруари, че правителството обмисля това вследствие на публично негодувание след серия извършени сексуални нападения над деца.

Организацията е на мнение, че  турското правителство не се справя със задължението си да защитава  децата от сексуално насилие и други типове насилие. Според доклад от 2017 г. „Ние ще спрем убийствата над жените“ – платформа за правата на жените, случаите на докладвана злоупотреба с деца в Турция са се увеличили, но химическото кастриране няма да даде решение и нарушава международното право в областта на правата на човека.

Химическото кастриране включва прилагането на хормони за понижаване на нивата на тестостерона при мъжете, за да се подтисне тяхното либидо. Извършването му без съгласие, както изглежда предлага предложението на министъра на правосъдието, е двойно проблематично.

Турска мрежа от правозащитни групи е отправила петиция срещу предложението за кастрация. В петицията се казва, че правителството не се справя с корените на сексуалното насилие в Турция, включително липсата на равенство между половете и сексуалното образование в училищата. След като ратифицира Истанбулската конвенция и Договора на Съвета на Европа, Турция има задължението да предприема мерки за предотвратяване и реагиране на насилието срещу жени и момичета и да държи под отговорност извършителите.

Кастрацията, химическа или по друг начин, е жестока и унизителна форма на телесно наказание. Конвенцията против изтезанията, Международният пакт за граждански и политически права и Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирани от Турция, забраняват жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание под каквито и да е форми.

Ако турското правителство подхожда отговорно в борбата срещу сексуалното насилие и злоупотребата с деца, то трябва да се съсредоточи върху преодоляването на основните причини за злоупотреби и да се увери, че всички извършители на насилие попадат под ударите на закона, но не са измъчвани, на мнение са от ХРУ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.