ХРУ: Тютюневите гиганти трябва да зачитат човешките права

Световният тютюнев гигант „Бритиш Американ Табако“ (БАТ) трябва да засили процеса по идентифициране и преодоляване на рисковете от нарушение на човешки права. Това приканиха днес от „Хюман Райст Уоч“( ХРУ) и шведското поделение на организацията „Суедуоч“ в отворено писмо до акционерите на компанията. На годишната среща на акционерите, която ще се проведе на 26-ти април, 2017 г. притежателите на акции ще имат възможност да окажат влияние компаниите да предприемат мерки, за да повишат прозрачноста на процеса по тютюноразпространение.

„Световната търговия с цигари крие сериозен риск от нарушение на човешки права, включително детски труд и рискове за здравето и сигурността като цяло“, смята Джейн Бюкянън, изследовател в ХРУ. „Акционерите могат да притиснат БАТ да разреши нарушенията на човешки права и да гарантира, че печалбата на компаниите не е за сметка на уязвими работници”.

В свой доклад ХРУ съобщи, че хиляди деца в Индонезия, някой от тях – на 8-годишна възраст – са изложени на сериозен риск, докато работят в тютюневите ферми, включително такива, които произвеждат тютюн за БАТ. Много деца работници боравят с пестицидни спрейове и голяма част от тях имат симпптоми като гадене и повръщане, което е свидетелство за отравяне с никотин в резултат на абсорбирането на веществото през кожата им. В свое изследване от юли 2016 „Суедуоч“ разкрива широкото разпострастранение на детски труд, влошено здравно състояние на семейства, работещи в тютюневата индустрия и други сериозни нарушения на човешки права в Бангладеш. Интервюираните разкриват пред „Суедуоч“, че индустрията възпрепятства образованието на децата, въвлечени в нея.

Изпълнителеният директор на БАТ Никандро Дуранте отговори на разкритията в доклада за устойчивост на компанията от март 2017 г.: „Предприемаме детайлно разследване и взимаме необходимите мерки за решаване на всякакви открити проблеми и оповестяваме резултатите от тях в условията на прозрачност”.

Международните норми в сферата на човешките права, записани в ръководните принципи на ООН за бизнеса и закрилата на правата на човека регламентират, че компаниите са отговорни за идентифициране на нарушения на човешките права във веригата за доставки на тютюн и за оповестяване на положените усилия за опазване правата на работниците, припомнят от ХРУ.

„Без прозрачност, нарушенията на човешки права остават неразкрити и нерешени”, твърди Алис Блондел, директор на „Суедуоч“ и допълва: „БАТ трябва да провежда строг вътрешен и тристранен мониторинг и да публикува подробности за съдържанието на оценките и резултатите”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.