ХРУ: Убийството на цивилни лица в Либия е тежко военно престъпление

Бруталното убийство на 21 души, преимуществено египетски копти християни, държани в плен от екстремистка либийска група е военно престъпление, за което тези, които са го извършили, следва да носят отговорност, заявява в свое комюнике от 16 февруари международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч” (ХРУ). Според ХРУ либийските власти трябва незабавно да предприемат действия за предаване на извършителите на това убийство на правосъдието доколкото това е възможно, а ООН следва да учреди механизъм за разследване и наказване на такива престъпления.

Въоръжената група, която е задържала и убила хората, е декларирала, че е част от екстремистката организация „Ислямска държава”, продължава съобщението си ХРУ. Във видеоклип, публикуван на 15 февруари се вижда група въоръжени мъже, които обезглавяват 21 човека, мнозинството от които са египетски копти, които работят в Либия. Това е станало на брега на океана, за който се предполага, че е близо до град Ситре в западна Либия. На следващия ден, 16 февруари, продължава изявлението си ХРУ, Египет е заявил, че, че неговите военновъздушни сили са предприели въздушни удари в отговор на убийството. Те са били насочени срещу групировки на въоръжени ислямисти в Дерна, източна Либия. Жител на този град е съобщил на ХРУ, че въздушните удари са убили най-малко шест цивилни граждани.

„Ислямска държава” отново ужаси света, извършвайки военни престъпления, показвайки пълна безпощадност в Либия”, е заявила Сара Лий Уитсън, директор на отдела на ХРУ за Близкия Изток и за Северна Африка на ХРУ и е добавила, че „Какъвто и да е военен ангажимент срещу „Ислямска държава” трябва да вземе всички възможно мерки за запазване на живота на мирните граждани”.

ООН следва да установи един международен механизъм за разследване или да назначи специален докладчик за да разследва военните престъпления срещу човечеството в Либия с оглед те да бъдат преследвани и наказани, заявява ХРУ. Прокурорът на Международният наказателен съд трябва да разследва този инцидент, заедно с други сериозни и продължаващи престъпления в Либия, с оглед да определи дали са наложителни още разследвания. Гибелта на цивилни лица от членове на която и да е от страните във въоръжен конфликт е военно престъпление, заявява правозащитната организация.

Жител на град Дерма е съобщил на ХРУ, че знае за осем въздушни удари, които са започнали около 6 часа сутринта на 16 февруари. Те са били насочени срещу съоръженията на компанията „Алджабел”, разположени в Дерна. Този град е база на полицейски сили, верни на екстремистите от „Ислямска държава”. Въздушни удари е имало също и срещу Шайха, един жилищен район. Този жител също така е съобщил, че въздушните удари на египетската военна авиация са убили шест цивилни граждани, включително една жена и трите й деца и още двама души – един мъж на 68 години и един младеж на двадесет. Бащата на трите убити деца е бил ранен и е откаран в  интензивното отделение на болницата „Ал Хреиш” в Дерна.

Египетските копти, най-малко 20 души, са изчезнали през декември 2014 и януари 2015 г. Преди известно време „Ислямска държава” е разпространила снимки в свое онлайн издание, на което тези хора се виждат облечени в оранжеви роби, коленичили пред облечени в черно и с маски на лицата екзекутори, които заплашително размахват дълги ножове.

През ноември 2014 екстремистки групи в източна Либия публично са обявили, че са част от групировката „Ислямска държава” и са установили своя администрация, твърдейки, че са част от т.н. „провинция Барга” на „Ислямска държава”. Те са започнали да осъществяват публични екзекуции и също така публични телесни наказания – бой с камшици. Според ХРУ  най-малко още две други групи твърдят, че са част от „Ислямска държава”. Те действат в Триполи и в провинцията Фезан, т.е. в западна Либия, включително столицата и в южната част на страната. Тези групи се обявяват за автори на няколко терористични атаки, включително тази на 27 януари срещу един луксозен хотел в Триполи, където бяха убити девет цивилни граждани и двама от терористите.

Въоръжени либийски групировки са въвлечени в конфликт, който е почнал в източна Либия през май 2014 и се е разпространил през юли същата година към западната част на Либия, добавя ХРУ. Според организацията сега в страната има две правителства: международно признатото, базирано в ал Байда в източната част на страната и самопровъзгласилото се правителство, което контролира Триполи и част от западна Либия. И двете твърдят, че са легитимни, но нито едното, нито другото, са способни да упражнят контрола си върху цялата територия на страната. А през това време институциите в Либия, и най-вече правоохранителната и съдебната й системи в колапс в повечето от ключовите градове, а съдилищата и прокуратурите са прекратили дейността си.

ХРУ заявява, че всички участници в конфликта, включително управляващите в Либия и в Египет, са длъжни да спазват законодателството, опазващо живота и правата на цивилните във въоръжен конфликт и призовава световната общност да вземе ефективни мерки за прекратяване на жестокостите към цивилни във въоръжения конфликт в Либия. Отправя се призив към Международния наказателен съд и неговата прокуратура да разследват описаните военни престъпления и отговорните за геноцида в Либия след 15 февруари 2011 в изпълнение на резолюция 1970 на Съвета за сигурност на ООН.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.