ХРУ: Великобритания трябва да обуздае ксенофобията след референдума

Споделете статията:

Властите във Великобритания трябва да предприемат сериозни мерки за обуздаване на ксенофобските прояви. Това призова правозащитната организация “Хюман райтс уоч” (ХРУ) вчера, като предупреди за вълна от нападения и обиди на ксенофобска основа след референдума за напускане на Европейския съюз (ЕС).

Правозащитниците се позоваха на случаи за хора от етнически и религиозни малцинства, както и европейски граждани от страни извън Обединеното кралство, които са станали жертви на словесна и физическа агресия. Център на полската общност е надраскан със заплашителни ксенофобски графити.

От ХРУ силно насърчават хората да докладват такива инциденти на полицията и призовават полицията да ги разследва своевременно и сериозно и да предприеме мерки, за да ги защити от насилие, основано на омраза.

Правозащитната организация се обръща и към британските политически лидери, особено към онези, които са поддържали кампанията за напускане на ЕС и понякога са използвали антиимигрантска и антибежанска реторика. Тя иска те да вземат ясно отношение против ксенофобското насилие и често да напомнят тази позиция, за да не дават легитимност на онези, които извършват престъпления от омраза към чужденците.

Властите в Обединеното кралство са длъжни да осигуряват сигурността на гражданите и да ги защитават от дискриминация и насилие, настояват от ХРУ и предупреждават, че неуспехът да се забележат рисковете може да доведе до климат на приемане на насилието и увеличаване на разделението в обществото.

Още в деня след референдума Дейвид Мефам, директор на “Хюман райтс уоч” за Великобритания, направи изявление, че оттеглянето на Великобритания от институциите на ЕС не й дават право да изостави ангажиментите си в областта на човешките права. Дори и след Брекзит кралството ще продължава да е ратифицирало Европейската конвенция за човешките права и ще е член на Съвета на Европа, в рамките на който е и Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.