ХРУ: Великобритания трябва да обуздае ксенофобията след референдума

Властите във Великобритания трябва да предприемат сериозни мерки за обуздаване на ксенофобските прояви. Това призова правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ) вчера, като предупреди за вълна от нападения и обиди на ксенофобска основа след референдума за напускане на Европейския съюз (ЕС).

Правозащитниците се позоваха на случаи за хора от етнически и религиозни малцинства, както и европейски граждани от страни извън Обединеното кралство, които са станали жертви на словесна и физическа агресия. Център на полската общност е надраскан със заплашителни ксенофобски графити.

От ХРУ силно насърчават хората да докладват такива инциденти на полицията и призовават полицията да ги разследва своевременно и сериозно и да предприеме мерки, за да ги защити от насилие, основано на омраза.

Правозащитната организация се обръща и към британските политически лидери, особено към онези, които са поддържали кампанията за напускане на ЕС и понякога са използвали антиимигрантска и антибежанска реторика. Тя иска те да вземат ясно отношение против ксенофобското насилие и често да напомнят тази позиция, за да не дават легитимност на онези, които извършват престъпления от омраза към чужденците.

Властите в Обединеното кралство са длъжни да осигуряват сигурността на гражданите и да ги защитават от дискриминация и насилие, настояват от ХРУ и предупреждават, че неуспехът да се забележат рисковете може да доведе до климат на приемане на насилието и увеличаване на разделението в обществото.

Още в деня след референдума Дейвид Мефам, директор на „Хюман райтс уоч“ за Великобритания, направи изявление, че оттеглянето на Великобритания от институциите на ЕС не й дават право да изостави ангажиментите си в областта на човешките права. Дори и след Брекзит кралството ще продължава да е ратифицирало Европейската конвенция за човешките права и ще е член на Съвета на Европа, в рамките на който е и Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.