ХРУ: Властите в Алжир трябва да спрат тормоза над две женски правозащитни организации

Споделете статията:

Властите в Алжир на 27 февруари са запечатели офисите на две организации, застъпващи се за правата на жените, съобщава Хюман райтс уоч във вторник, позовавайки се на алжирски правозащитни източници. На тях все пак им е било разрешено да „отворят отново“, но само до 5-ти март.

Макар че двете организации имат валидна регистрация – едната от 1989 г., а другата – от 1996 г., властите искат от тях да се пререгистрират съгласно нормите на закон от 2012 г. и отказват да потвърдят правния им статус. По силата на силно рестриктивния закон от 2012 г. за НПО-тата, властите в тази страна имат много големи права да отнемат легалния статут на неправителствени организации, като по този начин ги държат в крайно опасното за тях полулегално състояние.

„Алжирските власти трябва да спрат да ползват закона за НПО-тата в качеството му на дамоклев меч, който виси над независимите групи, които те не харесват“, казва Сара Лий Уитсън, директор на отдела на Хюман райтс уоч за Сверена Африка.

Член 70 от закона от 2012 г. изисква организациите, които вече са регистрирани по предишния закон да представят повторно пред властите своите устави. Ако не сторят това, са заплашени от разтурване. Двете базирани в Оран групи – Феминистката асоциация за личностно развитие и упражняване на активно гражданство  и Алжирски жени, които изискват правата си изпращат своите документи за регистрация по новия закон през 2012 – първата, и през 2014 г. – втората. Но те не получават потвърждение на регистрацията си, въпреки многократните усилия, които са предприемат за това.

На 25 февруари губернаторът на провинция Оран е издава писмено разпореждане, в което се казва, че те, понеже нямат регистрация, следва да прекратят дейността си и да напуснат помещенията, които заемат. Това важи до момента, в който те приведат в ред юридическото си положение.

Но организациите твърдят, че не са получили никакви предварителни указания, че правният им статус не е потвърден. Те казват, че изпълняват изискванията на новия закон и са изпратили по надлежния начин документите си на властите, за което има потвърждение.

Резултата от техния протест е, че губернаторът им разрешава да подновят дейността си, но само до 5 март, след което те трябва окончателно да я преустановят, защото „им липсва юридическа регистрация“. Двете организации твърдят, че много пъти са опитвали да уредят положението си, но без всякакъв успех, поради мълчаливия отказ на властите.

Други правозащитни организации, като например Алжирската лига за права на човека, Младежки сбор, алжирската секция на Амнести интеренешънъл, които отдавна са подали  документи за пререгистрация съгласно новия закон от 2012 г., също чакат отговор от властите и се намират в риск да бъдат обявени за „нелегални“, отбелязва Хюман райтс уоч.

Хюман райтс уоч настоятелно изисква от алжирските власти да прекратят преследването на двете големи организации за права на жените в Алжир и да възстановят условията за нормалното им функциониране, завършва съобщението на международната правозащитна организация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.