ХРУ: Властите в Индонезия трябва да спрат разгарянето на ненавист към ЛБГТИ хората

Властите в Индонезия подхранват епидемията от СПИН в тази страна чрез съучастие в дискриминацията срещу ЛБГТИ хората. Неспособността на правителството да спре произволните и незаконни нападения на полицията и на въоръжени групи ислямисти върху частни събирания на ЛБГТИ хора фактически обезсилиха напълно усилията на здравните власти за пресичането на тази епидемия чрез работа сред уязвимите групи на населението. Това съобщава Хюман райтс уоч в специално комюнике, в което прави резюме на 70-страничен доклад, публикуван на 2 юли под заглавие: „Наплашени публично и поради това лишени от частен живот: влиянието на анти ЛБГТИ моралната паника в Индонезия върху правата на човека и общественото здраве“.

В него се говори за това как реториката на омразата се превръща в незаконни действия на властите в Индонезия, неведнъж в сътрудничество с въоръжени ислямистки групи – срещу хора, за които се предполага че принадлежат към ЛБГТИ малцинството. Основан на множества дълбочинни интервюта със свидетели и жертви, с хора, работещи в системта на здравеопазването, активисти, този доклад надгражда над друг такъв, от август 2016 г., в който беше документирано рязко покачване на атаките срещу ЛБГТИ хора, както и многократно увеличение на анти-ЛБГТИ реториката в тази страна. Той описва и изследва главните инциденти, които са се случили между ноември 2016 г. и юни 2018 г., а също далеч отиващите следствия на тази анти-ЛБГТИ „морална паника“ върху живота на сексуалните малцинства, както и сериозните отрицателни последствия, което всичко това има състоянието на публичното здравеопазване в Индонезия.

„Неспособността на властите в Индонезия да се справят с анти- ЛБГТИ моралната паника има ужасяващи последици за публичното здраве“, казва Кайл Найт, изследовател по въпросите на ЛБГТИ в Хюман райтс уоч, автор на доклада от 2018 г. „Правителството на тази страна следва да признае, че ролята му в злоупотребите по отношение на ЛБГТИ хората много сериозно подрива усилията за справяне със СПИН-а там“, добавя той.

Започвайки през 2016 г. политици, правителствени служители и държавни служби издадоха много анти-ЛБГТИ декларации, в които се призоваваше за криминализация на ЛБГТИ поведението и за „лечение“ на тези хора. В тях също се призоваваше за въвеждане на цензура върху информацията за тези хора и за позитивно отразяване на „усилията на правителството в тази област“.

Реакцията на правителството към епидемията от СПИН, която обхваща страната през последните години успя да забави разгръщането ѝ. Обаче широко разпространената стигма и дискриминация срещу хората, които са в риск от това да се заразят със СПИН, както и към хората, които вече са носители на вируса, обезкуражава някои уязвими групи от това да потърсят медицинска помощ. Резултатът е, че ХИВ инфекцията сред мъжете, които правят секс с други мъже нарасна пет пъти в периода от 2007 до 2018 г. И макар че основният дял от новозаразени със СПИН в Индонезия са хора с хетеросексуално поведение, все пак една трета са тези, които водят еднополов сексуален живот.

Тази морална паника доведе до рязко увеличение на нападенията върху гей барове, сауни, клубове, хотелски стаи и други места, където се събират да общуват ЛГБТИ хората в Иноднезия.

Само през 2017 полицията е арестувала повече от 300 души само заради предполагаемата им „нестандартна“ сексуална ориентация. Това е голямо увеличение спрямо предишната година, заявяват от Хюман райтс уоч.

В доклада се описват множества такива случаи, както и опитите на властите да ползват социалните мрежи за разгръщане на ненавист към ЛБГТИ хората.

Накрая Хюман райтс уоч настойчиво призовава властите в Индонезия да престанат да разпалват „моралана паника“, насочена срещу ЛБГТИ хората като такива, които се виновни за епидемията от СПИН и да се заемат с необходимите мерки за просвещение на гражданите за опасността от тази епидемия, както и да вземат ефективни мерки за лечение на вече заразените.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).