Хюман райтс уоч: Индийският парламент не трябва да приема закон, въвеждащ смъртно наказание за изнасилване

Индийският парламент не трябва да приема закона, който предвижда да се наказват със смърт тези, които са признати за виновни в изнасилване на момичета под 12 годишна възраст, заявява в комюнике правозащитната организация Хюман ратс уоч. Вместо това тази страна трябва да работи за пълната забрана на смъртното наказание, защото то по същността си е прекомерно жестоко и най вече защото то е необратимо, т.е. това наказание не може да бъде коригирано, след като бъде изпълнено, ако се окаже, че е станала съдебна грешка. Освен това, отдавна е доказано, твърдят от организацията, че то съвсем няма тази сила да разубеждава други да да извършват престъпления, която му се приписва.

Правителството прокарва този закон на 21 април, в отговор на широко разпространени протести след опита на някои водачи и поддръжници на управляващата партия Бхаратива Джаната да защитят извършителите на отвличането, измъчването, изнасилването и убийството на 8 годишно мюсюлманско момиче в щата Джаму и Кашмир. В щата Утар Прадеш властите не само не успяха да арестуват един член на щатския  парламент, обвинен в изнасилването на едно 17 годишно момиче, но също така, според наличните сведения, са пребили до смърт бащата на девойката в един полицейски участък.

„С този популистки призив за налагане на смъртно наказание правителството иска да отклони вниманието от факта, че неговите поддръжници извършват престъпления от омраза“, казва Меенкши Гангули, директор на Хюман райтс уоч  за Южна Азия. „Ако то се грижи сериозно за решаване на проблема с насилието срещу жени и деца, то трябва да свърши много работа, с цел да реформира системата на криминалното съдопроизводство, така че извършителите да не получават закрила срещу съдебно преследване в замяна на услуги, които правят на своите политически покровители“.

След извършеното през 2012 г. от банда изнасилване и убийство на Джойти Сингх Пандеи, студентка по медицина в столицата Делхи, правителството на Индия предприе реформи в законодателството, за да ограничи вълната от нападения на сексуална основа и изнасилвания. Изменения в НК на Индия от 2013 въведоха нови категории престъпления, отнасящи се областта на насилието срещу жени и момичета. Наказанията станаха по-строги и включваха и смъртна присъда за тези, които са рецидивисти. Приемането на Закон за защитата на децата срещу сексуално насилие през 2012 г  установи насоки за полицията и съдилищата относно начина им на действие с особено чувствителни жертви на престъпления и с него бе въведена широка мрежа от специализирани детски съдилища.

„Имаше надежда, че тези мерки ще окуражат повече жертви и техните семейства да се оплакват на властите и това да доведе до по-успешна наказателна политика с тези престъпления“, казва Гангули.

Хюман райтс уоч отбелязва, че поради сериозни недостатъци в тази политика, тя не е дала очакваните резултати. Но организацията твърди, че начинът за справяне с насилието срещу жени и деца не е в разширяването на приложението на смъртно наказание, а в продължаване на усилията за усъвършенстване на системата за докладване, разследване и наказване на тези престъпления. Според нея смъртното наказание, освен че е необратимо, е и доказано неефективна мярка за справяне с тежки престъпления.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.