Хюман Райтс Уоч: Индия трябва да отмени архаичните си закони за ЛГБТИ хората

15-годишното момче е видяно от свой съсед в един парк заедно със своя партньор мъж. Новината се разпространява и веднага започват тягостни разпитвания, а момчето бива ругано и заплашвано. Унизено и оскърбено, то се заключва в стаята си за два дни. В неделния ден то се облива с дизелово гориво и се самозапалва. „Той не може да разкаже нормално какво е станало“, казва измъченият му баща. „Лекарите казват, че е вън от опасност, но аз ще повярвам само когато синът ми започне да говори с мен“. С това описание започва заявлението на правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ по повод проваления опит за отмяна на дискриминационно спрямо ЛГБТИ хората в Индия законодателство, разпространено на 6 януари.

Опитът на момчето да се самоубие е последното, трагично по същността си напомняне, че е необходимо още много да се извърши в Индия, за да се изменят нагласите на хората там и да се намали истерията около т.нар. „нарушения на традиционните ценности“. През 2010 г. Шринивас Рамчадра Ширас, професор в Мюсюлманския университет в Алигарх, се самоуби, след като бе обвинен в това, че е имал доброволна и от двете страни сексуална връзка с мъж партньор.

Това, което възможно най-бързо следва да се направи, е да се отмени архаичния закон за еднополовите отношения в тази страна. Макар и да се употребява относително рядко, чл. 377 от Индийския наказателен кодекс утвърждава идеята, че дискриминацията и други видове унизително отношение към ЛГБТИ хората са приемливи в индийското общество. Този член беше отменен от Апелативния съд в Делхи, но стоящият над него Върховен съд на Индия промени решението на по-низшия съд и през 2013 остави разпоредбата в действие, заявявайки, че само законодателната власт може да я отмени. Сега изглежда няма никаква политическа воля за отмяна на тази разпоредба. Неотдавна Парламентът в Делхи дори отказа да разглежда законопроект, предвиждащ отмяната на член 377.

ЛГБТИ хората страдат от широко разпространена дискриминация срещу тях в Индия. През 2006 г. едно проучване на мъже, които поддържат еднополови отношения в Индия и в Бангладеш, направено от организацията за сексуално здраве „Фондация Нац“ показа, че 50% от тях са подложени на непрекъснати заплахи и ругатни от обкръжаващите ги – най-вече студенти и преподаватели, защото според тези, които ги ругаят, те изглеждат „женствени“. Освен това, 45% казват, че техните сексуални предпочитания силно влияят на шансовете им да си намерят добра работа, заради дискриминационното отношение на много работодатели; при това 28% от анкетираните твърдят, че са обмисляли или са правили опити за самоубийство. Съобщава се също за многобройни прояви на полицейска жестокост и насилие върху еднополови двойки в Индия.

Индия сега е на кръстопът, там правата на ЛГБТИ хората се обсъждат открито. Висши политици твърдят, че чл. 377 от НК следва да отпадне. Но това е посрещано с голяма съпротива и засега няма движение в тази насока в Индия.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.