„Хюман райтс уоч“ към ООН: махнете Саудитска Арабия от Съвета по правата на човека

„Хюман райтс уоч“ (ХРУ) отправи апел до Общото събрание на ООН да прекрати членството на Саудитска Арабия в Съвета на организацията по правата на човека. За искането на международната неправителствена организация, базирана в Ню Йорк, съобщават радио „Гласът на Америка“ и други медии. Повод за него е фактът, че Саудитска Арабия предвожда силите, които се опитват да ликвидират бунта на членовете на групата Хоутни в Йемен.

ХРУ каза в сряда, че Саудитска Арабия, лидер на коалиция от девет страни, които започнаха операция в Йемен срещу бунтовници, борещи се за граждански права през март 2015 г., е въвлечена в „редица нарушения“ на международното хуманитарно право.

Според Филип Болопион, заместник директор на НРУ по застъпническата дейност, Саудитска Арабия „е натрупала ужасяваща редица от нарушения в Йемен“, а в същото време е член на Съвета по правата на човека на ООН, което нанася много големи вреди на самия Съвет използвайки измамна тактика, за да избяга от отговорността си“.

ХРУ и нейният партньор в този случай – другата голяма правозащитна организация – „Амнести интернешънъл“, заявяват, че са документирали 69 незаконни въздушни удара, нанесени от коалицията, които са убили най-малко 913 мирни граждани и са разрушили много къщи, пазари, болници, училища, предприятия и джамии.

Двете организации заявяват, че тези акции могат да бъдат окачествени като военни престъпления. Те добавят, че са документирали 19 атаки, при които са били ползвани касетъчни боеприпаси, които са забранени според международното право.

Според ХРУ Саудитска Арабия следва да бъде извадена от Съвета по правата на човека на ООН, най-малко докато не прекрати незаконните си нападения в Йемен и докато не проведе „разследвания, които вдъхват доверие и покриват международните стандарти за разследване и наказване на военни престъпления“.

Саудитска Арабия не е коментирала апела на ХРУ. В миналото тя е заявявала, че тези нападения са отговор на нарушенията на прекратяването на огъня, договорено с бунтовниците и че военните сили, които ръководи, не се използват за атаки срещу граждански обекти и хора в тях.

Главният комисар на ООН по правата на човека изнесе данни, че повече от 3 500 мирни граждани са били убити и 6200 ранени след март 2015 г. от силите на коалицията, водена от Саудитска Арабия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.