Хюман райтс уоч: Киев не помага на бежанците от източна Украйна

Украинските власти не предоставят адекватна защита и помощ на десетки хиляди украинци, които бяха принудени да избягат от домовете си, твърди правозащитната организация Хюман райтс уоч в писмо до президента на Украйна Петро Порошенко. Хората бягат заради руската анексия на Крим и поради продължаващия въоръжен конфликт в източна Украйна, се казва в писмото.

Макар че правителството на Украйна напоследък предприе стъпки в помощ на избягалите от домовете си хора, то трябва да интензифицира усилията и да предостави на хората сигурни, а не временни жилища, както и достъп до социални услуги и да друга помощ, пише в писмото. ХРУ настоява също така бежанците да получават информация за помощта за евакуиране.

„Правителството на Украйна трябва за кратко време да се справи с многостранна, дълбока криза. Но успоредно с нарастването на броя на хората, които са принудени да напуснат домовете си в Украйна, следва да се увеличава и бързината и неотложността на предоставянето на помощта, от която те се нуждаят”, казва Юлия Горбунова, изследовател на ХРУ за Европа и Централна Азия.

Хюман райтс уоч обяснява по-нататък в писмото, че негови изследователи в продължение на девет дни са интервюирали в районите на Киев, Виница, Харков и Лвов избягали от домовете си хора, преместили се от една в друга област на Украйна, разговаряли са с официални лица, с доброволци, с независими групи и с международни организации, даващи помощ на тези избягали лица. По-голямата част от тези бежанци са казали, че са получили малко или съвсем никаква помощ от правителството, когато са бягали от местата, където се разгръща въоръженият конфликт или когато са правили опити да получат помощ с жилища, храна, дрехи и други неща от първа необходимост. Те съобщават, че също така не са получили никакви социални услуги. По-голямата част от тях заявяват, че никой не им е дал никаква информация за учрежденията или правителствените служби, към които те трябва да се обърнат за помощ. Хората, които са избягали от сраженията на изток, се оплакват, че са имали проблеми с получаването на медицинска помощ, лекарства и помощни материали.

Започвайки още от март тази година, правителството е издало редица декрети за установяване на механизми, чрез които да се посрещнат нуждите на избягалите хора, се казва в писмото на ХРУ. Но тези декрети досега не са довели до подобряване на положението. Местните власти, които са натоварени със задачата да помагат на бежанците, не правят почти нищо и се стремят да прехвърлят тежестта за даване на помощ на доброволчески групи и неправителствени организации. Различни доброволчески групи се борят, за да посрещнат нуждите на хората.

Според данни на канцеларията на Върховния комисар на ООН за бежанците – органът на ООН, занимаващ се с проблемите на бежанците по света, повече от 87 500 души са вътрешни бежанци в Украйна от март нататък, включително 13 000 души от Крим. Поради това, че не всички са регистрирани от властите, доброволците и независимите групи, които работят с бежанците, са казали пред Хюман райтс уоч, че числото на тези хора е според тях значително по-голямо и нараства всеки ден. Например, доброволчески групи от Киев и Лвов, твърдят, че повече от сто души пристигат всеки ден в тези градове, повечето от районите на Донецк и Луганск в източна Украйна, които частично са под контрола на проруски бунтовници. Нараства броят на хората, които напускат домовете си, но остават в източна Украйна.

Няколко доброволчески групи в Киев и Лвов, както и бежанци, са споделили, че службата за регистрация на бежанците, която работи под контрола на местните власти, често отказва на бежанците и ги отпраща към доброволците, които вместо властите трябва да намерят жилища и да посрещнат другите им нужди, обяснявайки им, че нямат или пари, или че от по-горните началства не са спуснати ясни инструкции какво да правят.

Президентът Порошенко трябва да се погрижи централизираната система за регистрация на вътрешните бежанци действителна да работи и централните служби, които координират усилията за намиране на жилища на бежанците и предоставяне на социални услуги, да имат истински ресурси, с които да могат да си вършат работата, настоява ХРУ.

Според организацията парламентът на Украйна трябва да приеме законодателство, което защитава бежанците от дискриминация поради това, че са бежанци. Освен това той трябва да въведе нова, опростена процедура за регистрация, за да могат хората лесно да получават нови адресни регистрации. Те са необходими, защото според украинското законодателство са предусловие бежанците да получават необходимите плащания, включително пенсии и помощи, както и детски надбавки и обезщетения за безработица.

„Доброволците правят всичко възможно, за да снабдят хората с лекарства, храна и подслон, но тяхната енергия и ресурси не се безкрайни. Необходимо е час по-скоро централните власти в Украйна да предприемат действия, за да помогнат на непрекъснато прииждащите от източна Украйна бежанци и това трябва да стане преди положението да стане много по-лошо”, казва Горбунова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.