„Хюман Райтс Уоч“: Пакистан да отмени екзекуцията на осъден на смърт душевноболен човек

Пакистанското правителство следва незабавно да отмени изпълнението на присъдата на осъдения на смърт затворник Кхизар Хаят на основание, че той е психично болен. Това заяви международната правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч“ в специално комюнике, издадено в петък. На 23 юли един съд в пакистанския град Лахор насрочи екзекуцията на Хаят за 28 юли.

Екзекуцията на човек, страдащ от психично заболяване, би било нарушение на поетите от Пакистан международно-правни задължения, предупреждават от „Хюман Райтс Уоч“.

„Екзекуцията на хора, които страдат от психично заболяване, е варварско оскърбление на елементарните норми на съжителството между хората и не служи на целите на раздаването на правосъдие“, заяви Фелим Кине, заместник директор на отдела на „Хюман Райтс Уоч“ за Азия. „Това е победа на отмъщението над уважението към правата на всички хора“, добави той.

Полицията арестува Хаят, бивш полицай, през 2001 г., по подозрение за това, че е убил свой колега. Съдът го осъди на смърт през 2003 г. По-късно, през 2008 г. лекарите поставиха на Хаят диагнозата „параноидна шизофрения“ и оттогава досега той редовно приема антипсихотични медикаменти. Според адвокатите му, към 2012 състоянието му толкова се е влошило, че управата на затвора го е изолирала от другите затворници, като го е прехвърлила в затворническа болница, където той е прекарал последните три години. Правозащитната организация „Проект за справедливост“ в Пакистан настоява да бъде отменено изпълнението на смъртната присъда поради неговото психосоциално увреждане.

Комитетът на ООН по правата на човека и специалните експерти на ООН определят, че екзекуцията на лице с трайно психосоциално увреждане би представлявало тежко нарушение на правото хората да не бъдат подлагани на жестоки, нехуманни или унизителни наказания. Комисията на ООН по праната на човека през 1999 и 2000 прие резолюции, настойчиво призоваващи държавите, които още не са отменили смъртното наказание, да не го прилагат на „хора, страдащи от каквато и да е форма на умствено разстройство“. Пакистан е страна и по Международната конвенция за правата на хората с увреждания, която дава всестранна защита с психосоциални увреждания.

Екзекуцията на Хаят ще сложи края на едномесечната пауза в изпълнението на смъртни присъди, осъществена от правителството на страната през свещения месец Рамазан. Пакистан екзекутира 176 осъдени на смърт затворници от декември 2014 г. досега. На 15 април страната отбеляза най-голямото число затворници, убити за един ден, като екзекутира 15 души. Тези екзекуции са част от отговора на държавата на атаката, предприета на 16 декември 2014 г. от талибанска група „Техрик-ешалибан“ върху едно училище в Пешавар, град в северозападната част на Пакистан. Тогава загинаха най-малко 148 души. Почти всички от тях бяха деца.

„Президентът на Пакистан трябва незабавно да отмени екзекуцията на Кхизар Хаят и така да предотврати едно ужасно нарушение на основни права“, заяви Фелим Кине. „Правителството на страната следва да използва тази възможност, за да потвърди отново задълженията си по международните договори за правата на човека и ясно да поеме задължението да прекрати отвратителната практика за екзекутиране на хора с психосоциални недъзи“, завършва изявлението на „Хюман Райтс Уоч“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.