Хюман Райтс Уоч печели награда за изследване на Домове за възрастни

Споделете статията:

Водеща организация посветена на правата на възрастните хора награди Хюман Райтс Уоч с годишната си Награда за заслуги към обществото на 22.10.2018 г., съобщава ХРУ.

Националният глас на потребителя за качествена дългосрочна грижа дава наградата на отделна личност или организация, чиято работа е разширила обхвата и общественото разбиране на дългосрочната грижа за възрастни хора. Наградата е дадена като признание за доклада на ХРУ за 2018 г. „Те искат грижа с разбиране: как Домовете за възрастни в САЩ предозират лекарствата на хора с деменция”.

Според  доклада всяка седмица в американските Домове за възрастни на над 179 000 души, повечето от тях възрастни и с деменция, са давани антипсихотични лекарства без наличие на диагнозата, за която употребата им е одобрена. В много случаи Домовете за възрастни използват тези лекарствени средства без дори да искат информирано съгласие.

„За нас е чест да получим подобно признание за работата ни”, каза Бетани Браун, изследовател на правата на възрастните хора към ХРУ. „Горди сме от партньорството си с тях и с други отдадени адвокати на човешките права в цялата страна да се борим за справедливото отношение и зачитането на достойнството на хората, които живеят в Домове за възрастни.”

Хюман Райтс Уоч е посетила 109 Дома за възрастни в шест щата и е интервюирала 300 души, настанени в подобни заведения, техните семейства, персонал, представители на правителството и други, и е анализирала обществено достъпните данни. ХРУ е установила, че в Домовете за възрастни редовно се дават антипсихотични средства на пациентите с деменция, за да се контролира поведението им. Наредбите забраняват злоупотребата с лекарствата като „химически ограничители”. Тази порочна практика остава широко разпространена, въпреки че употребата на антипсихотични средства за възрастни хора води до почти двоен риск от смърт.

Употребата на антипсихотични препарати като „химически ограничители” – за удобството на персонала или за да се дисциплинират болните – нарушава американските федерални регулации и може да стигне до жестоко, нечовешко или деградиращо отношение според международното хуманитарно право. Използването на лекарства без адекватна индикация или наблюдение на действието им също е забранено според федералните стандарти.

ХРУ препоръчва правителството и държавните агенции да засилят прилагането на федералните регулации спрямо антипсихотичните средства. На настанените в Домове за възрастни и на техните семейства трябва да се казва, че имат правото да бъдат информирани за алтернативните форми на лечение и за правото им да откажат. Правителството трябва да се увери, че Домовете за възрастни наемат достатъчен персонал за осигуряване на адекватна грижа.

„Изследването на Хюман Райтс Уоч и представянето на проблема доведе до по-голямо разбиране на някои рискове за хората пребиваващи в Домове за възрастни в САЩ”, каза Лори Сметанка, изпълнителен директор на награждаващата организация. „С тази награда признаваме важният принос към обществената бдителност и окуражаваме правителството и държавните агенции да се уверят, че възрастните хора имат правото да си избират и отказват лечение сами.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.