Хюман райтс уоч: Почина пламенната узбекска правозащитница Василя Иноятова

Преди десет дни е починала – на 62 годишна възраст по време на операция – узбекската правозащитничка Василя Иноятова, съобщава Хюман райтс уоч и подчертава, че ролята ѝ в борбата за демокрация в Узбекистан е била наистина неоценима. Тя е създала и дълги години е оглавявала групата  Езгулик, която е една водещите независими правозащитни групи в средноазитската държава.

„Василя Иноятова беше безкомпромисна защитничка на правата на човека и не се боеше да говори истината на властите дори в най-мрачните периоди на историята на страната“, казва Стив Свердлов, изследовател на Хюман райтс уоч за Централна Азия. „За това на нея и на близките ѝ многократно им се налагаше да плащат тежка цена, но тя винаги твърдо защитаваше справедливостта с огромна страст, с топлина и с неизтребимо чувство за хумор“.

През 90-години на миналия век, когато в целия бивш СССР се зараждаха движения за национално самоопределение и демокрация, Василя Иноятова участваше в политическото движение Бирлик. След като Узбекистан стана независим през 1991 г. и движението се превърна в една от водещите опозиционни партии, Василя става генерален секретар на тази партия и ръководеше партията до създаването на организацията Езгулик  през 2002 г.

Тя е единствената регистрирана правозащитна група в Узбекистан и има свои представители и работи в цялата страна. Тази организация се занимава с такива тежки проблеми като принудителен труд, изтезания, достъп до правосъдие и право на справедлив процес. Освен това тя наблюдава местата за лишаване от свобода и устройва срещи на журналисти със затворници, осъдени по политически причини. Езгулик е незаменим ресурс за международните правозащитни организации като Хюман райтс уоч и Амнести интернешънъл и помагаше на пострадалите от нарушенията от страна на властите на правата на човека да установяват контакти с дипломати, журналисти и неправителствени организации.

И организацията ѝ, и самата Василя, много пъти са били мишена на преследвания от страна на властите.

След събитията в Аниджан през 2005 г., когато правителствените войски убиха стотици преимуществено мирни демонстранти, много правозащитници и тези, които разказваха истината за събитията, бяха арестувани и изпратени в затвора.Сред тях бяха и активисти на Езгулик. Въпреки извънредно силния натиск от страна на властите, Василя Иноятова продължи открито да говори за нарушенията и за аниджанската трагедия.

Малко преди края на управлението на покойния Ислам Каримов, Василя Иноятова успя да изтръгне от властите разрешение активисти на Езгулик да посещават политически затворници, излежаващи дълги присъди. Някои от към момента на това разрешение вече повече от десетилетие нямаха никакъв контакт с външния свят. След като през 2016 на власт дойде новият президент Шавкат Мирзоев, политическите затворници започнаха да ги освобождават и Василя беше измежду първите, които ги посрещаха при излизането им затворите.

„Смъртта на Василя Иноятова е загуба, която не може да бъде възстановена, още повече сега, когато за първи път от много години се открива прозорец от възможности за промяна в Узбекистан“, казва Стив Свердлов. „Ние не ще можем да изплатим дълга пред тази жена и паметта за нея още много време ще е жива в сърцата н

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.