Хюман райтс уоч: Правителството на Унгария обявява война на ООН

Унгарското правителство по всякакъв начин клевети правозащитните групи, ЕС, мигрантите  и милиардера Джордж Сорос. Но сега то има нова мишена – ООН, съобщава правозащитната организация Хюман райтс уоч.

Унгарският външен министър дори поиска най-високопоставеното официално лице на световната организация в областта на правата на човека Зайед бин Раад ал Хюсеин, да подаде оставка. Това стана след като той произнесе реч в Съвета по правата на човека на ООН, в която каза, че коментарите на унгарския премиер Виктор Орбан за имиграцията са расистки.

Заейед осъди също така и други лидери от ЕС, които отправят антиимигрантски  и ксенофобски призиви. Той призова членовете на съвета по правата на човека да осъдят тези призиви и хората, които ги отправят.

Тези дни, в началото на март, правителството на Унгария обяви война на Споразумението на ООН за мигрантите, което, първо няма да има обвързваща за държавите сила, и второ, още е в процес на подготовка и преговори. То има за цел да обхване всички детайли около ситуацията на мигрантите в света с оглед запазването на техните човешки права.  Но правителството на Унгария планира да използва пари на данъкоплатците, за да финансира т.нар. информационна кампания за готвеното споразумение и да блокира общата политика на ЕС по този въпрос.

Външният министър на Унгария дори иска ООН да обяви мигрантите за „лоши и опасни“.

Сега в цяла Унгария са разлепени сини плакати, на които пише „ООН иска Унгария да продължи да приема мигранти“ и още, че „ООН иска ние да плащаме за настаняването и и трудоустрояването на тези хора“.

Не е случайност, че цялата тази кампания се разгръща в навечерието на парламентарните избори в страната, насрочени за 8 април, казва Хюман райтс уоч  и в заключение добавя, че, разбира се, остро я осъжда.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.