„Хюман Райтс Уоч“ призовава Иран да се откаже от осъждането на деца на смърт

Иван да се откаже от смъртното наказание на деца – за това призова международната правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ). Масовата екзекуция на 20 души в иранския затвор Ражай Шар е беше единствената „зловеща новина“ от страната през изминалата седмица, съобщава в свое комюнике организацията.

На 1 август Алиреза Таджики, който беше осъден на смърт след съдебен процес, проведен според ХРУ в нарушение на всички международни правозащитни стандарти, беше спасен от екзекуция благодарение на предприетите в последната минута усилия на адвоката си и на семейството си. Към момента на извършване на това, което съдът смята, че е извършил, той е на 15 години. Постигнатото обаче е само временно отлагане на изпълнението на присъдата. Алиреза, който сега е на 19 години, е осъден за изнасилване и смъртната присъда следва да бъде изпълнена на 13 август.

Амин Таджики, брат на Алиреза, каза пред „Хюман Райтс Уоч“, че семейството на осъдения е поискало преразглеждане, основано на нови доказателства, но съдът е отхвърлил това искане.

Има редица данни за деца, за които правозащитната организация вярва, че са осъдени на смърт в Иран, въпреки че иранският министър на правосъдието аятолах Садех Амоли Ларижани отрича тези данни. „Амнести Интеренешънъл“ разполага със списък с 49 такива деца, а ООН твърди, че броят им вероятно надвишава 160. Мнозинството от децата, осъдени на смърт в Иран, са получили присъдите си чрез съдебни процеси, проведени без всякакво спазване на международните стандарти за справедлив процес, според правозащитниците. В много случаи има и данни за инквизиции и за жестоко отношение към обвиняемите деца, докато са били в ареста.

На 18 юли „Амнести Интеренешънъл“ докладва, че иранските власти са обесили Хасан Афшар, който е арестуван на 17-годишна възраст е бил осъден на смърт за „насилване на мъж и за анален полов акт с мъж“. Той не е имал достъп до адвокат. Според момчето и близките му става въпрос за сексуален акт по взаимно съгласие, а не за изнасилване.

ХРУ изразява дълбоката си загриженост от „драстичното нарушаване“ от страна на Иран на задълженията, произтичащи от международните договори за правата на човека, по които Иран е страна. Организацията призовава иранските власти незабавно да прекратят практиката на осъждане на деца на смърт и да преразгледат присъдите на тези десетки непълнолетни, които чакат екзекуцията си в иранските затвори.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.