Сепаратистите в Източна Украйна изпращат цивилни на принудителен труд

Проруските сапаратисти в Украйна арестуват мирни граждани и ги принуждават да работят. Те правят това, като използват за предлог извършени от тях нарушения на обществения ред, съобщи международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч” в специален доклад. Според нея по този начин “опълченците” получават възможност да ползват безплатна работна сила.

Някои цивилни граждани, насилвани да работят за сепаратистите, са пребивани и подлагани на жестоко и унизително отношение. „Хюман райтс уоч” е събрала доказателства за тези чрез интервюта с жертви на проруските сили и с длъжностни лица.

В редица документирани случаи сепаратистите (“опълченците”) изпращат цивилните на блокпостовете, т.е. на въоръжените си застави. По правило тези блокпостове се намират в зоната на бойните действия. Това излага мирните граждани на опасност да бъдат ранени или убити.

„Опълченците в Източна Украйна трябва да прекратят практиката на „наказателни бригади” и да не излагат гражданите на рисковете и опасностите на войната”, призовава Хю Уилямсън, директор на „Хюман райтс уоч” за Европа и Централна Азия. „Самото насилване на цивилни да работят на военни обекти е сериозно нарушение на хуманитарното право, да не говорим за това, че биват излагани на риск от рани и смърт”, добавя той.

От интервютата, които „Хюман райтс уоч” проведе с жертви на принудителния труд, става ясно, че хора са отвличани и принуждавани да копаят например само защото са нарушили комендантския час или са пили алкохол на обществени места, или дори само са държали отворена бутилка бира, или са били дрогирани. За тези дребни нарушения те са били “осъждани” по бързата процедура на 30 дни „изправителен труд”. В доклада на „Хюман райтс уоч” са описани и случаи на наказани хора на блокпостове, наблюдавани от самите изследователи на организацията.

В два документирани случая цивилни граждани са изпращани на принудителен труд за това, че са пили бира на обществено място. „Наказателните бригади” изпълняват най-различни видове работа, като пренасяне и подреждане на чували с пясък около блокпостовете, чистене на боклук, копаене на окопи и работа в полеви кухни.

Жертвите твърдят, че не могат да не се подчинят на наказанието „изправителен труд”, защото са заплашвани с разстрел заради неподчинение. Според тях тази практика е широкоразпространена в районите, контролирани от сепаратистите.

„Хюман райтс уоч” е документирала изявления на представител на самопровъзгласилата се „Донецка народна република”, който е пожелал анонимност. Той твърди, че за незначителни престъпления се полагат 7 до 30 денонощия „изправителен труд”, а за да се постановят такива наказания, не е нужна съдебна процедура. Според него работата на подобни места е „шанс виновните да изкупят вината си”.

Международното хуманитарно право разрешава на страните във въоръжен конфликт при определени условия да привличат граждани към изпълнение на принудителен труд, се казва в доклада на „Хюман райтс уоч”. Но този труд трябва да бъде плащан и изпълняваната работа не трябва да има пряко отношение към военните действия. Това в еднаква степен са отнася и за свободните граждани, и за лишените от свобода, които биват принуждавани да работят в зони на военен конфликт.

И двете условия не се изпълняват от сепаратистите от т.нар. „Донецка народна република”, което представлява много сериозно нарушение на законите и обичаите за водене на война, заключават от „Хюман райтс уоч”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.