ХРУ: Снимки от спътник потвърждават – разрушенията на сирийски училищен комплекс са от авиоудари

Резултатите от анализа на снимките, направени от спътник, дават допълнителни доказателства, че разрушенията в училищен комплекс в сирийския град Хас са от авиационни удари. Комплексът в провинцията Илдиб беше полуразрушен на 26 октомври т.г., а ударите са извършени в рамките на съвместна операция на сирийските правителствени войски и на руските сили в Сирия, се казва в специално писмо на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ), публикувано на 16 ноември. То е изпратено на Министерството на отбраната на Русия. Този училищен комплекс обединява детска градина, начално училище, две прогимназии и една гимназия. Пострадали са също така и разположени наблизо обекти на гражданската инфраструктура.

Руското Министерство на отбраната по-рано заяви, че никакви удари по контролирания от сирийската опозиция град Хас руските сили в Сирия не са нанасяни. То публикува в качеството на „доказателство“ снимки от въздуха, направени от дрон. Комюникето на „Хюман райтс уоч“ от 6 ноември, в което се привеждат свидетелства на очевидци и се съобщава за гибелта на десетки души, предимно деца, беше наречено от руското Министерство на отбраната „информационен боклук“. Но на публикуваните от руските военни кадри от техните собствени снимки от въздуха се виждат и даже са означени повредите и разрушенията, които напълно съответстват на анализираните от нас спътникови снимки. Правозащитниците добавят, че съобщението им от 6 ноември се основава на няколко видеозаписа от мястото на събитието и на интервю с един авторите им.

„Последните опровержения на руската страна не са в съответствие с кръстосано потвърждаващите се свидетелства на очевидците, с видеокадрите и дори със снимките, направени от руската страна“, казва Бил ван Есвелд, старши изследовател в правозащитната организация по правата на децата. „Това е оскърбително за жертвите и, за съжаление, е съвсем характерно за атмосферата на безнаказаност и манипулиране на информацията, която окръжава сирийския конфликт.“

На спътниковите снимки, направени на 5 ноември, се виждат четири огнища на разрушения, характерни за въздушни бомбардировки: две попадения по две разположени едно до друго училища от комплекса, трето – върху сграда, намираща се на 100 м северно от училищата. Четвъртото огнище включва разрушения по две здания на сто метра източно от училищния комплекс, близо до овощна градина. Но на спътникови снимки, направени на 22 април, никакви разрушения не се виждат.

Спътниковите снимки дават основание да се говори, че върху училищния комплекс са нанесени два авиационни удара, в резултат на които са разрушени външните стени на територията на комплекса и няколко малки сгради вътре в нея, смята ХРУ. От авиоудари са разрушени и къщи, разположени от другата страна на улицата, на която е комплексът.

Важно е да се отбележи, заявяват от правозащитната организация, че повредите и разрушенията, които се виждат на спътниковите снимки, съответстват на многобройни видеозаписи и фотографии от открити източници. Според тях разрушения от такъв характер няма как да са направени другояче, освен чрез въздушна бомбардировка.

„Министерството на отбраната на Русия следва да престане да отрича очевидните факти и трябва да поеме ангажимент такива трагични инциденти да не се повтарят повече“, се казва в писмото на „Хюман райтс уоч“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.