ХРУ за Танзания: Спазването на хигиенните норми е човешко право

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ осъди остро липсата на нормални санитарни условия в Танзания. Специалното изявление на ХРУ, публикувано в сряда, е по повод на условията, при които момичетата и жените в в страната се грижат за тялото си по време на менструалния си цикъл.

„Понякога, когато съм в цикъл, да се ходи на училище е невъзможно и тогава трябва да спра да правя това“, казва Ребека, която е на 17 години. Тя и други ученички в Танзания твърдят в разговор със сътрудници на „Хюман райтс уоч“, че не разполагат с обичайните неща, които ползват жените по света, когато са в менструален цикъл, най-вече дамски превръзки. Освен това те нямат достъп до тоалетни, които да могат да се затварят и никой не им е обяснил какво да прави една жена, когато е в цикъл. Те описват подигравките и униженията, когато, поради липса на превръзки, те кървят по време на менструалния си цикъл. Затова през тези дни много танзанийски момичета са принудени да не ходят на училище.

Момичетата навсякъде по света се сблъскват с подобни предизвикателства и много често резултатът е същият като този в Танзания, твърдят от ХРУ.

Правото на нормални санитарни условия за живот означава, освен всичко друго, и всяка жена да има достъп включително и до материали, с които да се погрижи за ограничаване на кръвотечението по време на цикъл, се казва в изявлението на правозащитната организация. Жените имат право на такава хигиенна обстановка там, където живеят, работят или учат, която да осигурява възможност за уединение, за да опазят достойнство, както и да се предпазят от инфекции, дължащи се на лоша хигиена, казват още от ХРУ.

Но често такива условия не са налични, пише в изявлението. От 2005 до 2017 г. организацията е документира пречките, с които хората се сблъскват, когато се опитват да осъществят простите действия, когато се опитват да се облекчат или когато се опитват да се погрижат за тялото си по време на месечното кръвотечение на жените, като при това запазват човешкото си достойнство.

„В почти всички поселения, които сме проучвали“, заявяват от „Хюман райтс уоч“, „и които включват училища, затвори и бежански лагери, видяхме, че дискриминацията, основана на кастов произход, пол, неравностойното положение, възраст или други признаци затруднява много хора да имат достъп до адекватни санитарни условия.“

„Видяхме, че много често на жените и момичетата не разполагат с помещения, където, намирайки се в уединение и запазвайки по такъв начин достойнството си, могат да се погрижат за себе си, когато са в цикъл. Това може да подкопае здравето им, да разстрои обучението им, да попречи на работата им и определено нарушава принципа за равенство между половете“, заявяват от организацията.

Липсата на достъп до сигурна и достъпна хигиенна среда може също така да повлияе негативно върху правата на хората в неравностойно положение, на възрастните хора, а също и на ЛБГТИ хората, смятат от ХРУ.

„За да осигурят адекватни санитарни условия за всички хора, правителствата е необходимо да направят много повече, отколкото сега, и това не се свежда само до осигуряването на ново финансиране и намирането на нови ресурси. Те трябва да се заемат с премахването на дискриминацията в областта на достъпа до санитарни условия на живот“, заявяват от организацията.

„Министрите на финансите и на здравеопазването от цял свят се събират тази седмица във Вашингтон за среща на високо ниво, посветена на проблемите на глобалното здравеопазване и на достъпа до питейна вода. Поради това те имат възможността да се придвижат към решаването на проблема за достъп до нормални хигиенни условия за всички и особено за жените, пишат в заключение изследователите от ХРУ.

Изявлението е увод към обширен доклад на правозащитната организация, посветен на достъпа до нормални хигиенни условия на живот като човешко право за всички.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.