ХРУ: Трябва да се съпротивляваме на демонизацията на малцинствата

Западните общества трябва да защитят важността на демокрацията, основана на права, и да отхвърлят „популистките визии според които правата на някои малцинства, към които по едни или други причини не са достатъчно одобрявани, могат да не бъдат спазвани“. Това заяви Кенет Рот, изпълнителен директор на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ), пред телевизия FRANCE 24.

В последното издание на Годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света през 2016 г. акцентът е поставен не върху състоянието на правата на човека в по-малко развитите страни, каквото е обичайната практика в тези доклади, а върху положението в развитите страни. Според Рот организацията е отправила в своя последен доклад остро предупреждение върху опасностите за правата на човека, идващи с възхода на популистки политици в Западна Европа и в САЩ. Той смята, че този възход представлява голяма опасност за спазването на правата на човека и дори за самото съществуване на демокрацията на Запад.

В реч, произнесена пред Световния икономически форум в Давос, Рот призна, че популистките движения „са отговорът, който някои политици и партии дават на тревогите на хората, свързани със загубата на работни места, с това, че заплатите не се повишават за разлика от стойността на издръжката на семействата, както и на загрижеността на хората, породена от културните промени, свързани с миграцията“.

„Онова, което прави популистите толкова опасни е това, че изискват да има специално съобразяване с възгледите на мнозинството като използват това изискване, за да оправдаят практиката на стигматизация и на спазване на правата на уязвимите малцинства“, добави той.

По отношение на пълната с реч на омразата кампания на Доналд Тръмп в борбата му за поста президент на САЩ , Рот заяви: „има истинска нужда публиката, пресата и политическите водачи да кажат, че това не е позиция, която те биха защитавали“.

„Ако външната политика на Тръмп би поддържала възгледите на Путин за света, а не тези на неговите жертви, то САЩ биха били в голяма беда“, каза още той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.