ХРУ: Турция държи 13 дни в арест италиански писател

Италианският писател Габриеле Дел Гранде е в изолатор в турски затвор от 13 дни. След усилен натиск от италианското правителство, турските власти позволиха вчера на Габриеле да се срещне с италианския консул и с турски адвокат, съобщава правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ). Пред ХРУ адвокатът обаче заяви, че не му е било разрешено да види административните документи на Габриеле и че няма яснота за протичащо наказателно разследване.

Според турското законодателство продължителното административно задържане е проява на произвол и адвокатът е подал молба в съда за освобождаването на Габриеле. Било му е разрешено обаче само да проведе телефонен разговор със задържания след седмица.

Габриеле е известен с умното си и смело, според ХРУ, писане за мигрантите. Много преди проблемът да стане основна тема на медиите, Габриеле си прави блог на име „Крепостта Европа”, за да следи и да отдава дължимата почит на починалите мигранти по европейските граници. Той е съавтор на документалния филм „Аз съм от страната на булката”, който разказва историята на група сирийски бежанци, които се представят за сватбари, докато пътуват нередовно от Италия към Швеция.

Габриеле е арестуван на 09 април в провинция Хатай, близо до сирийската граница, където е интервюирал сирийски бежанци за книга, която пише във връзка с войната и увеличаването на мощта на „Ислямска държава“. В момента той е в под административен арест в център за задържане в Мъгла, на Егейско море. Но докато турските власти твърдят, че той ще бъде екстрадиран, от ХРУ намират за много притеснително, че задържането му се проточва и основните му права не се спазват. Габриеле започна гладна стачка по-рано миналата седмица.

Задържането на италианския автор се случва, според ХРУ, при крайно репресивен климат и смазване на медийната свобода в Турция по време на извънредното положение, в което страната се намира. Около 150 турски журналисти и медийни служители са в затвора, срещу повечето от които са повдигнати политически мотивирани обвинения, основани на законите за тероризма.

Турските власти трябва да изяснят ситуацията на Габриеле и да дадат гаранция, че всичките му права са спазени, призовават правозащитниците. Но най-важно е да бъде освободен, за да се върне и да прави това, което може най-добре: да разказва смислени и важни истории, заявяват ХРУ в заключение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.