„Хюман райтс уоч”: В Азербайджан сме свидетели на „тъмни векове” по отношение на правата на човека

Споделете статията:

В своя реч министърът на външните работи на Азербайджан Елмар Мамадяров използва фразата „тъмни векове”. В словото си от 2 октомври по отношение на украинското лято, изнесено пред Съвета на Европа, Мамадяров обаче не признава, че същата фраза може да се отнесе и до собствената му страна. Това се твърди в комюнике на правозащитната организация „Хюман райтс уоч”, посветено на последната вълна нарушения на правата на човека в Азербайджан.

Според нея и според редица други правозащитни организации растящият натиск върху критиците на властите  е стигнал до недопустими крайности.

Откакто Азербайджан заема председателския си пост на ротационен принцип в Съвета на Европа в средата на май, са арестувани най-малко 11 активисти, а 9 други са осъдени и пратени в затвора по политически мотивирани обвинения. Сред тях са едни от най-изявените активисти за човешки права: Лейла Юнус, директор на Института за мир и демокрация и съпруга й, историка Ариф Юнус; Разул Джафаров, председател на Азербайджанския клуб за човешки права; Интигам Алиев, председател на Обществото за правно образование.

Подобна шокираща, според ХРУ, вълна от арести посред лято, е последвана от десетки други – политически активисти, правозащитници, журналисти, блогъри и други активни личности в социалните медии.

През последните две и половина години властите вкарват затвора множество правозащитни активисти, като използват срещу тях скалъпени криминални обвинения.

Освен политически мотивираните арести, които да смажат критиките, правителството използва и рестриктивни нови закони, които ограничават неправителствените организации, както и други тактики за заглушаване на гласа на независимите групировки, твърдят правозащитниците.

Азербейджанското правителство орязва финансиране чрез произволно замразяване на банковите сметки на организациите и на директорите им и им отказва разрешение за регистриране на нови грантове. В резултат на това много групи са принудени да прекратят дейността си и да затворят офисите си. Сред тях е водещата организация за медиен мониторинг, Институт за свободата и безопасността, в чийто офис полицията нахлува през август, като конфискува компютрите и докладите и го затваря. Директорът на организацията, Емин Хюсейнов, е принуден да се скрие. Други известни правозащитници се чувстват заплашени и поради са принудени да напуснат страната, добавя „Хюман райтс уоч”.

Кадия Исмаилова, смела разследваща журналистка, известна с критичните си репортажи, не е сред тях, но властите не пропускат възможността да й напомнят, че я наблюдават. След посещението й в Страсбург, където говори за репресиите на правителството в Азербайджан и моли за подкрепа от страна на Европа те да спрат, тя е арестувана на митницата на летището в Баку и е държана 5 часа като очевидна форма на тормоз и назидание.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.