ХРУ: Възходът на популистките политици заплашва да разруши правата на човека

Глобалното нарастване на популизма подрива правата на човека и демократичните ценности по целия свят. Такова предупреждение отправи изпълнителният директор правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ Кенет Рот (ХРУ), цитиран от радио „Гласът на Америка“.

„Популистките лидери, които твърдят, че говорят от името на народа, използват предполагаемия си статут на „народни говорители“ за да потъпчат правата на уязвимите малцинства. Когато политиците започват да се нахвърлят върху правата на някои, то с това започва процес, който ще доведе до отричане на правата на мнозинството“, заяви Рот.

Той сподели също, че се страхува, че глобалното нарастване на популизма ще отслаби съществуващото сега съгласие в първостепенната ценност на правата на човека. Това, според него, ще доведе до омаловажаване на много от първостепенните ценности, на основата на които е изградена Организацията на обединените нации (ООН), както и до обезсилването на международното законодателство за защита на правата на човека.

„Аз съм много обезпокоен, че ние сме на път да загубим гласа на САЩ като защитник на правата на човека навсякъде по света“, заяви Рот. „Ние не знаем дали това ще стане, още е много рано да се каже. Но ние сме много разтревожени, че новият президент Тръмп изразява възхищение от силата, както и че номинира за държавен секретар (Рекс Тилърсън) човек, който досега не е показвал никакъв интерес към правата на човека“, добави той.

Според изпълнителния директор на ХРУ САЩ са важен глас в и модел за гражданско общество в много страни, но той изрази опасение, че много правителства ще ползват възможността, която им предоставя президентството на Тръмп, да се нахвърлят върху тези, които не съгласни с потъпкването на правата на човека.

САЩ вече няма да бъдат между тези, които ще играят лидерска роля в защитата на ценностите на правата на човека по света и призовава другите държави да поемат ролята, която най-вероятно САЩ при Тръмп ще изоставят, смята Рот. Пред „Гласът на Америка“ той каза и че ХРУ предупреждава Тръмп САЩ да не влизат в партньорство с Путин в опит да бъде „изкоренена“ т.н. „Ислямска държава“. Той добавя, че стратегията на Путин е да изтрива от лицето на земята градовете, които биват подозирани в симпатии към тероризма.

„Твърде глупаво е да се бориш така срещу тероризма в сирийския контекст, защото, когато наказваш по такъв начин „Ислямска държава“, това изглежда на хората като война срещу сунитския ислям и ги кара да мислят, че се води война срещу религията, а не срещу тероризма. А от такава политика единственият печеливш е „Ислямска държава“, заявяви Рот.

Ключовият начин да се води борба срещу „радикалния ислям“ е да се изграждат „включващи общества“, в които да има място за всички хора, независимо от това към каква секта на исляма принадлежат, смята изпълнителният директор на ХРУ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.