Хюман райтс уоч: законодателите в редица щати на САЩ приемат закони, ограничаващи правата на ЛБГТ хората да осиновяват

Тази пролет законодателните органи в редица щати на САЩ обсъждат много законопроекти, които, ако бъдат приети, биха ограничили правата на ЛГБТИ хората, съобщава правозащитната организация Хюман райтс уоч. Но за разлика от положението в предишни години, щатските легислатури засега показват по-малък стремеж към приемане на нови закони, които да са насочени против ЛГБТИ хората. Техните членове успяха да осуетят опитите за приемане на закони за ограничаване на достъпа на транссексуални  младежи до публичните тоалетни в Южна Дакота и в Тенеси, за забрана на дискусиите по въпросите на ЛГБТИ хората в училищата в щата Индиана, както и опитите за даване на разрешение на органите по осиновяването в щата Джорджия да дискриминират ЛГБТИ хората.

Обаче с приближаването на края на пролетния политически сезон, всичко това може да се промени. Законодателите в Колорадо, Канзас  и Оклахома прокарват законопроекти, които биха позволили на органите по осиновяването в тези щати да отказват на кандидат осиновители правото да осиновяват поради религиозни съображения. На практика това означава, че тези органи ще могат да отхвърлят молбите на еднополови двойки да осиновяват деца.  Един от тези проекти, този в щата Оклахома, вече е приет от щатския парламент и сега чака да бъде подписан от губернатора. Законът съвсем не балансира защитата срещу дискриминация на ЛГБТИ хората  с религиозните съображения, както твърдят тези, които го защитават, а грубо дискриминира ЛГБТ хората, силно нарушавайки правото им на равенство, гарантирано от Конституцията на САЩ.

Би било заблуждаващо да наречем тези закони  „изключения на религиозна основа“. Това предполага, че антидискриминационните закони, които вече са приети и защитават ЛБГТИ хората, които искат да осиновят и отгледат деца, ще бъдат нарушени  и че някои щатски органи ще да направят изключения от тях. Но само осем щати и федералният окръг Колумбия (т.е. столицата Вашингтон) изрично забраняват дискриминацията на основата на сексуалната ориентация или сексуалната идентичност при осиновяването на деца.

В Алабама, Мичиган, Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Тексас и Вирджиния законите вече дават право на органите по осиновяването да дискриминират възможните родители на основата на религиозните предпочитания на самите тези органи.

Изследване на Хюман райт уоч  показва, че тези закони са много вредни. Те позволяват на кандидат осиновители, които отговарят на всички критерии да бъдат родители  да им бъде отказано правото да станат такива защото са еднополови двойки, защото кандидат осиновителя е самотен , т.е. не е женен/омъжена или дори защото кандидатите са от различни религии. Естествено е, че всичко това възпира тези категории хора и те не смеят да правят опити да осиновяват деца. И освен всичко друго, това положение изпраща ясно послание към ЛГТБИ хората, че те са втора категория граждани.

Да се въвеждат политиците в системата за осигуряване на благосъстоянието  на децата е опасно и вредно. Принципът за съблюдаване на най-добрия интерес на детето винаги следва да е най-важният при приемане на решения за осиновяване или за това децата да бъдат настанени в приемни семейства.  И затова вярванията, включително религиозните, на органите по осиновяването не трябва да отнемат възможността деца да имат любещи родители и постоянен дом.  В края на пролетния политически сезон законодателите в Колорадо, Канзас и Оклахома трябва да защитят принципа, че интересът на децата е на първо място и да отхвърлят тези дискриминационни закони.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.