Ботствана: Победа за правото на полова идентичност

За първи път в Ботсвана, Върховният съд на страната постанови правото на транссексуален мъж  да притежава  официални документи, които отразяват неговата полова идентичност. Това е огромна победа за транссексуалните хора в страната, които се изправят пред сериозни предизвикателства, когато тяхната полова идентичност не се отразява в официалните им документи, предават от Хюман Райтс Уоч.

Жалбоподателят, който е завел делото, е регистриран като жена при раждането си, но се самоопределя като мъж. Съдът установи, че с отказа си  да промени пола му  в документа за самоличност, секретарят по националната регистрация на Ботсвана е нарушил някои от основните му човешки права.

„Аз съм много радостен и смирен в същото време, че  най-сетне успях да намеря правното облекчение, което търся през последните седем години от живота си“, споделя ищецът пред изданието.

Но случаят също има по-широк отзвук, поради причината, че Южноафриканският съдебен център (САЛЦ) го е подкрепил. Адвокатът на САЛЦ, Ташвил Естерхузен, описва решението като „монументална победа“ за правата на транссексуалните хора в региона.

Това не е първият случай, в в който ЛГБТИ общността в страната извоюва  основните си права по съдебен път. В друго прогресивно решение миналата година Апелативният съд в Ботсвана потвърди правото на LEGABIBO, лесбийска, гей и бисексуална адвокатска група да се регистрира официално като организация с нестопанска цел, след като първоначално е била отхвърлена от директора на труда и социалната политика в страната, под претекст, че групата работи за „незаконна цел“.

Въпреки че  сексуалните отношения между хора от един и същи пол са криминализирани в Ботсвана,  и практикуването им може да доведе до седем години затвор, съдебното решение по делото LEGABIBO доказа, че законите, забраняващи някои сексуални действия, криминализират хомосексуализма  и , че сексуалните малцинства имат същите права като всеки друг. Ботсвана има прогресивен трудов закон, който защитава служителите от дискриминация поради сексуална ориентация.

Решението на Върховния  съд да признае юридически пола с който транс-хората  се идентифицират,  показва също така и  стойността на независимите съдилища в Ботсвана, които действат, за да защитават правата на малцинствените групи, на мнение са от ХРУ.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.