Ще останат ли без националност иранските деца с бащи чужденци?

След продължителни усилия от страна на неправителствените организации в Иран, на 12 май парламентът одобри законопроект, който да премахне съществуващата регламентация, според която децата могат да получат иранско гражданско, само ако имат баща иранец, съобщават от Radio Free Europe.

От Съвета на пазителите се очаква да направи необходимото проектозаконът да стане официален закон.

В продължение на десетилетия противоречивият закон нарушава правата на иранските деца, чийто бащи са чужденци. Законодателството е засегнало хиляди деца както в страната, така и извън пределите й, част от тях са деца, чийто бащи са  афганистански бежанци и мигранти, живеещи в Иран.

Преди гласуването Иран беше сред едва седемте страни в света, където националността не се предава от майки към техните деца.  Останалите шест държави са Кувейт, Ливан, Катар, Бруней, Сомалия и Свазиленд.

Правозащитните групи приветстваха този ход като стъпка към равенството между половете в Иран, тъй като принудителните ислямски закони поставят в неравностойно положение жените в случай на развод, дела за попечителство и получаване на наследство. Организациите призоваха Съвета на пазителите да приеме реформата, като отбелязват, че дори и с тази промяна, Иран има много работа в областта на правата на човека.

В продължение на години ирански активисти за правата на човека организираха кампании, наблягайки особено на факта, че на практика всички деца родени от бракове между ирански жени и афганистански бежанци остават без националност.

„Иранският парламент най-накрая обърна внимание на това, че дискриминационния закон  не позволява на майките да прехвърлят гражданството на децата си“, коментира  Майкъл Пейдж, заместник-директор  за Близкият  Изток  в Human Rights Watch (ХРУ). И добави:  „Този закон може да промени живота на хиляди деца, включително на тези с ирански майки, омъжени за мигранти без документи“.

Според ХРУ сегашният закон е оставил десетки хиляди деца, родени и отгледани в Иран, без гражданство, което е засегнало достъпа им до образование, здравеопазване и работни места.

През 2015 г. Върховният лидер на Иран Али Хаменей издаде указ, който позволява на всички афганистански деца да бъдат допуснати до училищата. Афганистанците все още са лишени от основни услуги, включително достъп до здравни грижи, работни места и дори жилища.

Парламентарното гласуване беше приветствано в социалните медии с хаштаг #MyMotherIsranian на персийски език.

Сайед Фарид Мусави, законодател и поддръжник на законопроекта, каза в Twitter, че този ход е „важна стъпка в подкрепа на жените и децата и ще реши един от най-важните  им проблеми“.

„Премахването на тази правна дискриминация е изискване от страна на активистите за правата на жените от години“, заяви иранският защитник на правата на жените и журналистката Джила Баниягоб. „

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.