И Шотландия забрани шляпането на детето по дупето. Къде сме ние?

Закон, забраняващ пляскането на децата по дупето, прие Шотландия, пише сайтът woman.bg. С това парламентът в страната даде категоричен израз на отношението си към физическата разправа над малчуганите от страна на родители, настойници, учители и други физически лица. В подкрепа на закона гласуваха 84 депутати, а против него – 29. С това страната първата нация от Обединеного кралство и поредната страна, която забранява телесните наказания на деца. Пошляпването като метод на възпитание се окачествява като престъпление.

Очакванията са, че след като законът бъде одобрен от британската кралица Елизабет Втора, изпълнението му ще влезе в сила до 12 месеца. По този повод първият министър на Шотландия Никола Стърджън не скри своята радост. По думите й подобна резолюция ще позволи на децата в страната най-сетне да се ползват със същата защита срещу агресиите, както и възрастните.

 

 

 

Швеция е първата страна в света, забранила пошляпването на децата по дупето у дома. Това се случи през 1979 г., като подобно действие бе окачествено от законодателите като чиста форма на престъпление и грубо нарушаване на личното пространство на детето. Сред държавите, последвали примера ѝ във времето и приели законодателство, което изцяло забранява физическите наказания върху деца, са Албания, Андора, Аржентина, Аруба, Австрия, Бенин, Боливия, Бразилия, България, Кабо Верде, Конго, Коста Рика, Хърватия, Кюрасо, Кипър, Дания, Естония, Фараорските острови, Финландия, Германия, Гърция, Гренландия, Хондурас, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Кения, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монголия, Черна гора, Холандия, Нова Зеландия, Никарагуа, Норвегия, Парагвай, Перу, островите Питкерн, Полша и Португалия.

Снимки: Pexels

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.