И Томислав Дончев е сезирал прокуратурата за разследването на задържаните журналисти

Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) проверка на публикация в “Биволъ”, във връзка с която двама журналисти – български и румънски, престояха близо час с белезници и дадоха обяснения в полицията, пише Дневник.

На 14 септември 2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор и от вицепремиера Томислав Дончев, се казва в съобщението на прокуратурата. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи в оставка Валентин Радев, както и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция “Одит на средствата от ЕС”.

В края на миналата седмица стана известно, че за свое разследване сайтът “Биволъ” е подал сигнал до разследващите. Прокуратурата уточнява, че двата сигнала са обединени.

Предмет на проверката на ДАНС ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените граждани и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На агенцията са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдените факти, се казва още в информацията на Дневник.

 

Повече за случая четете тук. Какво каза днес шефът на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” Ивайло Спиридонов вижте тук и тук.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.