И все пак: правозащитниците от „Маргиналия“ са подсъдими

Срещу членовете на сдружение „Маргиналия“ има наказателно дело от частен характер, заведено от Дянко Марков. Делото е заради отворено писмо, публикувано в сайта „Маргиналия“ на 17 декември 2014. г, озаглавено „Какво значат гастролите на антисемита Дянко Марков в Европейския парламент?

Както главният редактор на „Маргиналия“ Юлиана Методиева вече писа, на 19 октомври стана ясно, че е имало дело срещу членовете на сдружението. То е било заведено на шести февруари тази година в Софийски районен съд. Информацията тогава беше, че делото е прекратено. Очевидно сега е то заведено на втора инстанция – Софийски градски съд.

Че общо 10 души, членове на сдружението за човешки права „Маргиналия“, са подсъдими, стана ясно сутринта в петък, 27 октовмри, когато Емил Коен получи призовка да се яви като подсъдим на 25 ноември от 13:30 часа в Софийския градски съд. Коен е призован да се яви за „въззивна проверка на Разпореждане по Наказателно дело 1979/2015 по описа на СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД“. Призовката пристигна на служебния адрес на „Маргиналия“, където се намираше председателят на управителния съвет на сдружението Емил Коен. Аналогични призовки имаше и за членовете на сдружение „Маргиналия“ Юлиана Методиева, Светла Енчева, Марта Методиева, Жана Николова, Татяна Ваксберг, както и за почетните му членове Надя Данова, Михаил Иванов, Димитър Вацов и Евгения Иванова. Те обаче не им бяха връчени, защото членовете на сдружението не се намираха на този адрес, нито живеят на него.

Отвореното писмо на „Маргиналия“, във връзка с което е делото, е подписано още от Румен Аврамов, Антоний Тодоров, Лиляна Деянова, Кети Мирчева, Зелма Алмалех, Стефан Джамбазов, Антони Георгиев и Анна Кръстева. Срещу тях обаче няма обвинения.

Документите по делото, с които „Маргиналия“ разполага на този етап, са разпореждане на Софийския районен съд от пети юни т.г., с което се прекратява делото, заведено от Дянко Марков, и жалба срещу това разпореждане от Марков чрез адвоката му Захари Генов, адресирана до Софийския градски съд и написана на пишеща машина. От тях не става ясно какво точно е обвинението срещу екипа, а само, че то е срещу „съставители, разгласители и разпространители на инкриминираните унижаващи, опозоряващи и оклеветяващи обстоятелства“. Няма информация и какъв е размерът на иска срещу подсъдимите.

В мотивите си за прекратяване на делото съдът казва, е поискал от Дянко Марков допълнителна информация, която не е предоставена. Според съда не е уточнено за какво деяние е подадена жалбата – „за съставяне на текста на „разпечатка на публикацията от 17.12.2014“ и/или за публикуване на този текст, липсва конкретизиране на обстоятелствата на престъплението – какво точно е то“. В първоначалната жалба на Дянко Марков има твърдения като: „От казаното в „отвореното писмо“ във въпросната статия… изглежда, че съставители на твърдяното „писмо“ са редакторите и сътрудниците на сайта „Маргиналия“. Съдът смята, че Марков иска МВР не просто да му предостави личните данни на обвиняемите, за да бъдат редовно призовани, а и да извърши цяло разследване – да установи какво точно е престъплението и кои са конкретните автори и разпространители на отвореното писмо.

В жалбата си до Софийски градски съд срещу разпореждането на Софийски районен съд Дянко Марков, чрез адвоката си, заявява, че не е доволен от него. Той смята, че съдът не му оказва необходимото съдействие, като не му дава съдебно удостоверение, което да му послужи пред МВР, за да събере данни за авторите на публикацията. Според него това е отказ от правосъдие. Марков твърди, че „конкретните съставители, разгласители и разпространители“ на писмото „може да не са тези, които са отразени само с по две имена в публикацията, а съвсем други, които да не се посочват в нея“. Според него не той, а разследващите органи трябва да установят кои са те.

93-годишният Дянко Марков е легионер, депутат в 37-ото и 38-ото Народно събрание, бивш председател и настоящ член на Български демократичен форум – организация, която доскоро се обявяваше за наследник на Съюза на българските национални легиони и която на парламентарните избори през 2013 г. беше в коалиция с ДСБ. Марков е известен с изказването си по отношение на евреите от новоприсъединените български територии, че те са били лица без гражданство, тоест враждебно население, а враждебното население по време на война бива депортирано. Повече информация по темата има в публикацията на Юлиана Методиева „Внимавайте с антисемитите, могат да ви осъдят“.

Адвокат Захари Генов е известен най-вече с участията си в телевизиите СКАТ и „Алфа Атака“.

Както „Маргиналия“ вече е писала, в България има широкоразпространена практика да се съдят не медиите, а журналистите в тях като физически лица. Делото срещу „Маргиналия“ не прави изключение. Интересното в случая е, че подсъдими са членовете на сдружение „Маргиналия“ – техните имена присъстват в раздела „За Marginalia“ в сайта. Част от тях не са в редакцията на сайта „Маргиналия“, а някои никога не са били автори в него. Дянко Марков признава, че „конкретните съставители, разгласители и разпространители“ на писмото „може да не са тези, които са отразени само с по две имена в публикацията, а съвсем други, които да не се посочват в нея“. Въпреки това, делото е не срещу сдружението, а срещу членовете му като конкретни физически лица.

Според собственика и главен редактор на e-vestnik Иван Бакалов, срещу когото също се водят дела, съденето на журналисти като физически лица е форма на сплашване. „Журналистът трудно може да покрие такива големи искове и затова може да загуби примерно личното си жилище при евентуална присъда, а издателят отговаря с фирмата си. Дори журналистът да е прав в твърденията си, върху него пада страхът от съдебно преследване и малко или повече той се отказва да пише разобличаващи материали. Българските съдилища са възприели като масова практика да допускат дела срещу журналисти като физически лица, а не срещу издатели“, твърди Бакалов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.