Ид мубарак! Честит празник, братя и сестри мюсюлмани

Настъпването на празника Рамазан байрам беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии у нас с голяма молитва и при спазване на противоепидемичните мерки. За мюсюлманите както Рамазан байрам, така и Курбан байрам са повод да покажат благодарността си към Аллах.

Празникът води началото си от 624 г. от времето на мюсюлманския пророк Мохамед. Чества се на първия ден от месеца шаууал, след свещения месец рамазан, в който мюсюлманите постят.

За мюсюлманите е ден на прошка и съпричастност. Освен за празнуване, това е и време за равносметка, обясни главният мюфтия Мустафа Хаджъ.

„Байрам е време, когато хората се помиряват, ако евентуално между тях има някакво неразбирателство. И най вече Байрям е време, когато всеки уважава своите родители. Ако те са между живите необходимо е да ги посетим, да ги зарадваме, да стоплим сърцата им, да почувстват, че ние сме техни деца“.

Рамазан байрам се чества три дни, през които се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. Нарича се още Шекер Байрам, защото идва след едномесечен пост и се поднасят главно сладки неща. Рамазан Байрам е единият от двата най-големи празника на мюсюлманския свят, следван от Курбан Байрам.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.