Вицепремиерът Томислав Дончев: Да се ограничат правата за хората без основно образование, правозащитници – това е дискриминация и рафиниран фашизъм

Полагат се усилия върнатите в училище деца да продължат да се обучават. В масовия случай големият проблем са семействата, които не ги подкрепят. За тях това не е ценност, карат ги да работят, каза Томислав Дончев в предаването „Още от деня“ по  БНТ. Според вицепремиера е редно да има ограничаване на права за хора, които нямат поне основно образование. Той се аргументира, че образованието е безплатно. Изтъкна, че правителството полага много усилия в сферата на образованието, но е и необходимо училището да подготвя децата за ежедневието, тъй като сега това не е застъпено в необходимата степен.

По думите му е необходима промяна в Конституцията, като след това държавата трябва да полага двойни усилия, както и полицаите, психолозите.

В социалните мрежи журналистът и ромски активист Огнян Исаев коментира идеята на Томислав Дончев: „Тази новина ме връща в 1879 г., когато българите са гласували за депутати в Учредителното народно събрание… И все пак да си кажа защо: преди почти 140 години българите в някои райони са гласували за депутати в Учредителното народно събрание с… бели и черни бобчета или с боб и кукуруз, защото са били неграмотни. Защото правото да избираш и да бъдеш избиран е основно човешко право„.

Известният социолог Алексей Пампоров, член на редакционния екип на „Маргиналия„, коментира:. Уважаеми г-н министър Томислав Дончев, Вашето изказване „Редно е да има ограничаване на правата на хората, които нямат основно образование“ противоречи на чл.6 Ал 2 от Конституцията: „Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, ОБРАЗОВАНИЕ, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние“. Освен, че може да се тълкува като подбуждане към дискриминация и като престъпление срещу правата на гражданите, всъщност е ново ниво на рафинирания фашизъм.“

Юлиана Методиева на свой ред написа в социалните мрежи: „Настъпва  ли зимата за последните либерали във властта?“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.