„Икономист“: европейските страни са гостоприемни към бежанците само от няколко страни

Европейските страни дават статут приоритетно на бежанци само от няколко страни. Това се казва в анализ на сп. „Икономист“, публикуван на 29 март.

По данни на Евростат през последната четвърт на 2015 г. относителният дял на бежанците, получили статут, е скочил от 10% до 60% – най-високата степен на приемане на бежанци досега. Белгия, Франция, Германия и Нидерландия са предоставили статут на рекорден брой търсещи убежище. В същото време, става дума за признати бежанци само от една шепа страни, които имат по-голям шанс да бъдат приети, твърди „Икономист“. Сирийците, еритрейците и иракчаните, повече от 90% от които получават убежище, са почти половината от всички, за чийто статут е взето решение. През 2014 г. те са били едва около една четвърт. Няма промяна обаче в относителния дял на бежанците от другите страни, на които е предоставен статут – той продължава да е около 28%.

Може да се окаже, че страни, които изглеждат гостоприемни към бежанците, просто приемат много търсещи убежище от приоритетни страни на произход, предполагат от „Икономист“. Дания например е предоставила статут на 81% от кандидатите за 2015 г., а Полша – само 18%. Но в Дания три четвърти от молбите за убежище са на хора от Сирия, Еритрея и Ирак. Заради насилието и репресиите в страните си на произход, в Европа съответно 97%, 86% и 90% от тях получават легален статут. В Полша, напротив, повече от три четвърти от търсещите убежище са украинци и руснаци; другите европейски страни предоставят статут само на съответно 36% и 27% от тях.

Много държави, според „Икономист“, показват „необичайна“ симпатия към бежанци от специфични страни, с които имат исторически връзки. Малта например, при която на практика няма разлика между признатите бежанци спрямо страните им на произход, е признала всички 700 търсещи убежище, дошли от района на Либия. Швейцария, която е дала убежище на 30-40 хиляди тамили, е направила това, след като двама тамили, депортирани през 2013, са станали жертви на изтезание в страната си. Сега Швейцария дава статут на хора от Шри Ланка три пъти повече от средното за континента. От около 120 кубинци, намерили убежище в Европа, почти половината са в Чехия, което, според британското списание, се дължи на наследството на комунизма.

Румъния е с най-ниския дял на признати бежанци, като се гледа не общият им брой, а съотношението спрямо страните им на произход – 15%. Като цяло относителният дял на бежанците, получили статут в страната, е под 40%. Втората страна, в която е толкова голяма разликата между дела на бежанците, получили статут като цяло, и търсещите убежище от всички страни, е България. Страната ни предоставя статут на 90% от търсещите убежище, но огромната част от тях са от „приоритетните“ страни. Спрямо кандидатите за статут от всички държави, България признава правото на около 50% от тях.

Може би единствената страна, която не преценява търсещите убежище посредством „приоритетността“ на страните им, е Великобритания, се казва в публикацията на „Икономист“. Следвайки данните на британското Вътрешно министерство, че опасността от преследване в Еритрея е намаляла, страната е предоставила статут само на 42% от 1645 еритрейци, кандидатстващи за убежище в последните 6 месеца, откогато са налични тези данни. Общият дял в Европа на хората от Еритрея, на които е предоставен статут, е 91%.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.