Икономистът и политик Красен Станчев: г-н Дуда, наложете вето на този закон!

Споделете статията:

През миналата седмица долната камара на полския Сейм, последван в събота и от горната камара – Сенатът, одобриха пакет от три много спорни закони за съдебната власт. Според вносителите, т.е. правителството на консервативната дясна партия „Право и справедливост“, те представляват „съдебна реформа, която трябва да изчисти остатъците от комунистическото минало в съдебната система на Полша“. С тях съдебната власт в тази страна на практика минава изцяло под контрола на законодателната и на изпълнителната власти и така основният принцип на либералнодемократичната държавност – разделението на властите, бива най-грубо погазен.

По този повод известният български икономист и политик доц. д-р Красен Станчев, изпрати протестно писмо до президента на Полша Анджей Дуда. В него той призовава държавния глава на тази страна да наложи вето на трите закона, които бяха остро осъдени като антидемократични и унищожаващи разделението на властите от ЕС и от САЩ.

Вчера на обед стана известно, че Дуда е наложил вето на законите за Върховния съд и за Националния съдебен съвет, но не и на закона, даващ право на министъра на правосъдието да назначава без съгласуване със Съдебния съвет ръководителите на низшите съдилища.

Призивът на Красен Станчев продължава да е валиден, защото ветото на полския президент не е пълно, а частично – той оставя в сила закон, който позволява на правителството по свое усмотрение да назначава ръководители на съдилища, макар че според Конституцията на Полша съдебната власт е независима.

Апелът на българския учен може да бъде прочетен на тази връзка и всеки, който иска, може да се присъедини към него.

Ето и превод на писмото на Станчев до полския президент:

„До президента на Полша Анджей Дуда, Варшава, Полша

От Красен Станчев, доцент в СУ „Климент Охридски“, ръководител на Института за пазарна икономика, София, България

24 юли 2017

Относно: разделението на властите в Полша

Ваше превъзходителство, г-н президент

Обръщаме се към вашата институционална воля, политически умения и конституционни задължения и ви призоваваме да блокирате одобрението на Сената на Сейма на Полша или, ако е необходимо, да наложите вето и да не подписвате одобреният от долната камара на Сейма Сейма три закона, които – волно или неволно – ако бъдат одобрени от Сената, разрушават разделението на властите и властта на закона в Полша.

Тези закони са:

– Законът за Националния съдебен съвет, който поставя този орган под прекия политически контрол на избраните депутати. По този начин придобиват  средства за пряка намеса в назначаването и кариерното израстване на съдиите;

– Законът, който дава пълномощия на изпълнителната власт (на министъра на правосъдието) да уволнява ръководителите нисшите съдилища в срок от шест месеца след приемането му, както и да назначава нови такива без да има задължението се консултира с Националния съдебен съвет;

– Законът за Върховния съд, по силата на който се уволняват  неговите членове и се разрешава те да бъдат замествани от хора, избрани от политическото мнозинство и неговото правителство, които са на власт днес.

Ние вярваме, че тези „реформи“ тласкат страната ви, г-н президент, назад към позорните времена, в които господстваше беззаконие, а законодателството беше  по съветски образец. Ние мислим, че това би било негативен прецедент в сегашното положение на нещата в Европейския съюз в сферата на властта на закона.

Призоваваме ви, г-н президент, да предприемете мерки за да не позволи осъществяването на този сценарий.

Подписано:

Красен Станчев“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.