Илхан Кючюк: ЕС да принуди Китай да зачита човешките права

Българският евродепутат Илхан Кючюк призова във Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай да бъдат включени силни и принуждаващи клаузи, свързани със зачитането на човешките права, както и искане да бъдат премахнати контрасанкциите срещу Съюза.

Това стана по време на дебат в Европейския парламент, посветен на китайските контрасанкции срещу ЕС, евродепутати и членове на национални парламенти. Пекин наложи мерки срещу 10 души в отговор на санкциите на ЕС срещу четирима китайски функционери зарази нарушаването на правата на уйгурското малцинство.

Сред наказаните от Китай е и Илхан Кючюк. Депутатът от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) е един от най-ревностните защитници на уйгурите. Той е и сред хората, номинирали осъдения доживот активист Илхам Тохти за наградата „Сахаров“ на ЕП.

Кючюк определи отговора на Пекин като „напълно непропорционален.

„Това само показва, че направеното в тази зала е правилно и трябва да продължим подкрепата си за уйгурите и всички етнически общности в Китай“, каза Кючюк.

И изтъкна, че приема тази кауза като лична в качеството си на част от малцинство, потискано по време на комунистическия режим в България – турското.

Китай и ЕС приключиха преговорите за всеобхватно споразумение за инвестиции в края на 2020 г. Очаква се то да влезе в сила най-рано в края на тази година. Много страни обаче изразяват недоволство поради факта, че в Китай масово е нарушават човешките права.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).