Илхан Кючюк: Позицията на България за Република Северна Македония в момента е неразбираема

След представянето на доклада му за Република Северна Македония в Европейския парламент, евродепутатът Илхан Кючюк каза в интервю пред БНР: “София и Скопие трябва да се върнат на масата на преговорите, да се върнат към устоите на договора и понятието „обща,” а не да се вторачваме в краткосрочния хоризонт до март”.

Илхан Кючюк припомни, че България е поставила темата на много висок ред по време на българското председателство, а през март, когато бе дадена зелена светлина на преговорите с Република Северна Македония, искрено сме се радвали.

Според евродепутата позицията на България в момента е неразбираема.

“Проблемът е ясен – от една страна виждаме твърда позиция от страна на София, в коята се казва, че има проблем с идентичността. От друга страна виждаме още по-твърда позиция на Скопие, че няма да отстъпят от идентичността, каза Илхан Кючюк. – Не трябва да бъде някакво националистическо шоу, състезание по национализъм. Защото единият национализъм сам по себе си поражда друг национализъм. Трябва да намерим начин радикалният, крайният македонизъм да бъде смирен в рамките на общия диалог между двете държави. Необходима е  пътна карта, дори помощ, медиация от страна на Европейския парламент, ако е необходимо това”, декларира евродепутатът.

За разработване на „пътна карта“ на съвместните действия по изпълнение на Договора със съответните срокове, призоваха в Отворено писмо до българските и европейските институции университетски преподаватели и правозащитници  – виж тук. Те настояваха да бъдат сериозно променени приоритетите, подходите, средствата и дейностите за реализация на Договора за добросъседство приятелство и сътрудничество, така че той да постигне мисията си, обозначена в заглавието му.

След срещата на премиера Бойко Борисов със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски, заяви:” Сегашните и следващите поколения няма да простят, че не сме намерили компромис”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.